Normal_11146

HARDERWIJK - Na een grondige schoonmaakbeurt is de intensive care-afdeling (IC) in ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk afgelopen zaterdag weer open gegaan. De IC was op 9 juli gesloten vanwege een uitbraak van de Klebsiellabacterie. Daarover bericht de website van het Gelderse ziekenhuis.

De vier ic-patiënten werden tijdens de sluiting verpleegd in andere ziekenhuizen. Na de schoonmaakbeurt heeft het ziekenhuis een extern bedrijf de afdeling laten inspecteren. Uit de kweken bleek zaterdagochtend niets verontrustend meer.

In de loop van deze week wordt bekeken of de tijdelijk overgeplaatste patiënten weer terug kunnen naar het St Jansdal. De overplaatsing betekende voor de patiënten en hun familie een behoorlijke belasting.

Het St Jansdal heeft losse materialen en voorraden afgevoerd en weggegooid. Ook zijn onder andere alle afvoerleidingen vervangen en is alle (medische) apparatuur geïnspecteerd en schoongemaakt. Toch kan het ziekenhuis niet helemaal uitsluiten dat de Klebsiellabacterie ooit terugkeert.

De Klebsiellabacterie is een doorgaans onschadelijke bacterie die in de mond, darmen en op de huid voorkomt. Vooral bij mensen met verlaagde weerstand kan de bacterie infecties veroorzaken. De in Harderwijk aangetroffen variant is echter multiresistent en daardoor erg moeilijk te bestrijden.

© Nationale Zorggids / Arend Jan Wonink