Normal_11187

ROTTERDAM - Een verblijf op de intensive care-afdeling (IC) van een ziekenhuis is dikwijls een ingrijpende ervaring voor patiënten. Om het verwerken van die periode te vergemakkelijken biedt het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam sinds kort de mogelijkheid een dagboek bij te houden voor zowel patiënten als hun familieleden. Daarover bericht de website van de protestants christelijke zorgverlener.

Uit onderzoek blijkt dat patiënten een verblijf op de IC vaak als indrukwekkend en verwarrend ervaren. Door medicatie en ziektebeeld treden er regelmatig hiaten op in het geheugen van de patiënt. Daarnaast worden patiënten soms in slaap gehouden om het genezingsproces te bevorderen.

De patiënt en zijn familie kunnen naast de veranderende gezondheidstoestand ook dagelijkse gebeurtenissen zoals het nieuws van de dag, het weer, verjaardagen en dergelijke in het dagboek beschrijven. De patiënt krijgt zo een beter beeld van zijn verblijf op de IC. Deze verslaglegging van gebeurtenissen heeft een positief effect op de verwerking van de opname en alles wat er gebeurd is.

© Nationale Zorggids / Arend Jan Wonink