Normal_11192

EINDHOVEN - In het Catharina Ziekenhuis is met succes een nieuwe techniek toegepast om een longkwab bij longkankerpatiënten te verwijderen, zo meldt het Eindhovense ziekenhuis.

Deze zogenaamde VATS lobectomie werkt via een kijkoperatie, waarbij een camera en verschillende operatie-instrumenten door middel van enkele kleine sneetjes in de borstholte worden gebracht. De longchirurg voert vervolgens de operatie uit via een beeldscherm.

Het voordeel van de nieuwe techniek is dat het veel minder belastend is voor de patiënt. Hij ervaart minder pijn en er blijven minder littekens achter. Bovendien is het bloedverlies veel minder groot en treden er minder snel infecties op. Het uitvoeren van een VATS lobectomie is ook goedkoper dan de reguliere methode, omdat de opnametijd korter is (vijf tot zeven dagen in plaats van tien tot veertien).

Echter, in een kwart van de de gevallen is deze ingreep niet mogelijk; de chirurgen kiezen voor een alternatief wanneer de tumor te groot is of is doorgegroeid naar de borstwand.

De VATS lobectomie is nog maar in enkele Nederlandse ziekenhuizen al eerder toegepast.

© Nationale Zorggids / Martijn Keitz