Normal_11195

ZONNEMAIRE (Novum) - Een 4,9 kilo wegende kreeft heeft donderdag op een veiling in het Zeeuwse dorp Zonnemaire twaalfduizend euro opgebracht. Visser Henk Jumelet, die de kreeft zeven weken geleden in zijn fuik vond, bracht zelf het hoogste bod uit. Dat meldt zijn vrouw Mariska Jumelet. De opbrengst gaat naar het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam.

"Het opbieden bleef maar doorgaan, maar uiteindelijk gunden de genodigden de visser het laatste bod", meldt Mariska Jumelet. Samen met extra donaties en de opbrengst van een diner rondom de veiling gaat er in totaal 15.600 euro naar het goede doel. De twee afgevaardigden van het Sophia Kinderziekenhuis zijn volgens haar 'superblij' met het opgehaalde bedrag.

Kreeftenvisser Henk Jumelet haalde de megakreeft bij Ouwerkerk uit de Oosterschelde naar boven en besloot direct dat hij Karel in leven wilde houden. "Zo'n grote kreeft had ik nog nooit gevangen. Ik vond het zonde om dit unieke exemplaar in de pan te gooien, want hij kan beter voor nakomelingen zorgen. Daarom gun ik hem zijn vrijheid."

Jumelet wilde voor het goede doel een zo hoog mogelijk bedrag ophalen. "Daarom heb ik een veiling georganiseerd en tegelijkertijd iedereen een gezellige middag bezorgd."

Henk Jumelet mocht als hoogste bieder zelf mee in de helikopter toen kreeft Karel donderdagmiddag rond 16.30 uur werd teruggezet op de plek waar hij is gevangen. Een duiker maakte vervolgens filmopnamen van de manier waarop kreeft Karel zich op zijn oude stekje gedroeg.

Volgens kenners is Karel de zwaarste kreeft die ooit in de Oosterschelde is gevangen. Een doorsnee volwassen kreeft weegt krap een kilo. Karel is naar schatting 45 jaar oud. Visser Jumelet wenst hem een 'vruchtbare oude dag' toe.