Normal_11547

AMSTERDAM - In het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam is bij een aantal patiënten de VRE-bacterie aangetroffen. De kweken van in totaal acht patiënten op de verpleegafdeling Chirurgie en op de Intensive Care zijn voor de bacterie positief bevonden, zo meldt het ziekenhuis.

De besmette patiënten worden tot die tijd geïsoleerd behandeld en voor de verpleegafdeling Chirurgie is er een opnamestop ingesteld. Op de Intensive Care is geen opnamestop noodzakelijk omdat alle patiënten preventief in zogenaamde contactisolatie worden verpleegd.

Het ziekenhuis wacht op dit moment de resultaten af van de kweken die zijn afgenomen bij de patiënten die mogelijk contact hebben gehad met de besmette patiënten. Tot die tijd worden de patiënten op de twee andere verpleegafdelingen Chirurgie opgenomen.

De vancomycine-resistente enterococcus (VRE) is een darmbacterie die resistent is geworden voor het antibioticum vancomycine. Dit antibioticum wordt vaak als laatste redmiddel ingezet tegen besmettingen met ziekenhuisbacteriën, waarvan de MRSA-bacterie de bekendste is. De bacterie is voor gezonde mensen niet gevaarlijk, maar bij patiënten met een verminderde weerstand kan het infecties veroorzaken.

© Nationale Zorggids / Martijn Keitz