Noodopvang asielzoekers: leefomstandigheden leiden tot gezondheidsrisico’s
Ongezonde leefomstandigheden op sommige locaties voor de noodopvang van asielzoekers zorgen onvermijdelijk voor grotere risico’s voor de gezondheid van de bewoners, lichamelijk en mentaal. Op alle locaties is het gebrek aan perspectief fnuikend voor de bewoners. Dat maakt hun situatie schrijnend.
Dat schrijft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) na bezoeken aan zes locaties voor noodopvang en aan het aanmeldcentrum in Ter Apel.
Medische zorg
De organisatie Gezondheidszorg Asielzoekers (GZA) doet er op alle locaties alles aan om de toegang tot medische zorg goed te regelen. Op de meeste locaties is er vanaf de opening direct medische zorg beschikbaar. Ook zijn er afspraken met partners als apotheken en verloskundigen.
Verschillende leefomstandigheden
Naast de gewone asielzoekerscentra (azc’s) zijn er ruim veertig locaties voor noodopvang. Die verschillen van terreinen met stacaravans tot hotels, riviercruiseschepen en evenementenhallen. Sommige locaties hebben goede voorzieningen met voldoende privacy. Op andere locaties leven vluchtelingen al maandenlang in grote groepen bij elkaar. Vrijwel zonder privacy en met voortdurende geluidsoverlast.
Enorme inzet door medewerkers
De gedrevenheid en bevlogenheid van de GZA-medewerkers zijn indrukwekkend. Dat geldt ook voor COA-medewerkers en vrijwilligers. Zij doen er alles aan om in uiterst moeilijke omstandigheden het verblijf van de bewoners zo draaglijk mogelijk te maken.
Aanbevelingen inspectie
De inspectie komt met een aantal aanbevelingen.
- Bied asielzoekers zo snel mogelijk duidelijkheid en perspectief over wat ze kunnen verwachten in hun asielprocedure.
- Zorg voor structurele oplossingen, voorkom dat bewoners in ongezonde leefomstandigheden in slechte noodopvang moeten blijven.
- Als noodopvang toch nodig is, dan zo kort mogelijk.
Door: Nationale Zorggids