30 maart 2016 om 11:42
< 1 min lezen

NVWA: meer zout in sauzen en kippenragout

(ANP) – Het zoutgehalte in sauzen is met gemiddeld ruim 15 procent gestegen ten opzichte van 2011. Dat blijkt uit een onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Ook in conserven als kippenragout, tomatenpuree, tonijn in water en rode kool met appeltjes is flink meer zout komen te zitten. In levensmiddelen als groente en peulvruchten uit blik en pot, maar ook chips, kant-en-klaarmaaltijden, vleeswaren, kaas en brood is de hoeveelheid zout juist aanzienlijk gedaald in de periode 2011-2015. Gemiddeld daalde het zoutgehalte in levensmiddelen met 6,8 procent in deze periode.

Uit het onderzoek blijkt dat de hoeveelheid zout in dezelfde productgroepen sterk uiteenlopen. Zo bevat de ene fles ketchup 1,1 gram zout per 100 gram en de ander meer dan het dubbele. Zulke verschillen komen ook voor bij bijvoorbeeld ketjap, curry, satésaus en mosterd. Het Voedingscentrum adviseert om die reden om producten in de schappen goed met elkaar te vergelijken.

De levensmiddelenindustrie is al jaren bezig het zoutgehalte in voedingsmiddelen geleidelijk omlaag te brengen. Te veel zout vergroot het risico van een verhoogde bloeddruk en daarmee van hart- en vaatziekten. De NVWA bekijkt elk jaar het zoutgehalte in producten. Volgens de Nierstichting eten Nederlanders gemiddeld 1 kilogram zout per jaar te veel. De maximaal aanbevolen hoeveelheid bedraagt 6 gram per dag.

Relevante artikelen

Alles van ziekenhuizen
    • Ziekenhuizen

    Campagne ‘Beroerte voorkomen? Jij bent aan zet met de polscheck!’ van start

    Vandaag om 12:58
    • Ziekenhuizen

    Vrouwen tussen 18 en 39 jaar krijgen 1,5 vaker kanker dan mannen van deze leeftijd

    Vandaag om 10:04

Aankomende evenementen

19 May
Nationale AI in de Zorg Congres
  • Noord-Holland
26 May
Dokter in de Zaal: alles over radiologie
  • Drenthe
04 Jun
Hét netwerkcongres over Data en AI
  • Zuid-Holland