NVZ wil permanent verbod op consumentenvuurwerk
De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen wil een permanent verbod op het afsteken van consumentenvuurwerk. Het aantal mensen dat door legaal vuurwerk gewond raakte, steeg de afgelopen jaarwisseling tot 1.300. Bij vijf mensen werd een oog verwijderd. Dit is onnodig en te voorkomen door te stoppen met consumentenvuurwerk, aldus de NVZ in een persbericht.
Het tijdelijk verbod dat nu aan de orde is, wordt voornamelijk overwogen om te voorkomen dat er naast coronapatienten ook nog vuurwerkslachtoffers op de spoedeisende hulp komen en op de intensive cares of elders in het ziekenhuis moeten worden opgenomen. Uit cijfers van voorgaande jaren is gebleken dat naast mensen die op een SEH belanden, er een grote groep Nederlanders is die enorme last heeft van de smog veroorzaakt door vuurwerk.
Onnodige werkdruk en kosten
Maar dat is niet het enige, zegt NVZ-voorzitter Ad Melkert. “Uiteraard is het voor iedereen belangrijk dat er dit jaar een verbod op het afsteken van consumentenvuurwerk is aangekondigd. Dat helpt de werkdruk in deze Covid-19-tijd enorm temperen. We kunnen onnodig vuurwerkletsel er eigenlijk ook niet bij hebben. Daarnaast gaat het elk jaar ook om miljoenen euro’s aan medische kosten die met zo’n verbod voorkomen kunnen worden.”
Volgens de website Veiligheid.nl ontstond 81 procent van het letsel door legaal vuurwerk en ondanks maatregelen bleef een daling van het aantal vuurwerkslachtoffers uit. Siervuurwerk veroorzaakte 55 procent van het letsel.
Door: Nationale Zorggids