8 maart 2017 om 14:14
< 1 min lezen

Onderzoek naar rol van de Wmo in het leven van mensen met een NAH

De Noorderbrug, Windesheim en Zuyd Hogeschool hebben samen onderzoek gedaan naar de Wet maatschappelijk ondersteuning (Wmo) en welke invloed deze heeft op de kwaliteit van leven van mensen met een niet-aangeboren hersenletsel. Dat meldt de Noorderbrug.

Voor het onderzoek is in drie gemeenten gevraagd naar de mening van cliënten in de Wmo en hoe zei hun kwaliteit van leven waarderen. Hierbij werd onder andere gevraagd naar sociale contacten, dagelijkse verzorging en steun van anderen.

De onderzoekers durven nog geen concrete conclusies te trekken over de Wmo, maar zagen wel dat cliënten vaak in bureaucratische situaties terechtkomen. “Een aantal gezinnen – bij het water al aan de lippen stond – is nog meer onder druk komen te staan. We hebben mantelzorgers gesproken voor wie de belasting nog groter wordt dan deze als was”, zegt Kitty Jurius, verbonden aan Windesheim Flevoland. Cliënten bij wie het NAH niet zichtbaar was, of cliënten bij wie geen keukentafelgesprek werd georganiseerd moesten soms zorg inleveren.

Toch zegt Jurius dat er ook cliënten zijn die dankzij hun naasten en hulpverleners wel de juiste zorg krijgen vanuit de Wmo. Jurius hoopt dat er in ieder geval een gesprek op gang komt over de rol van de Wmo bij mensen met een niet-aangeboren hersensletsel. 

Door: Redactie Nationale Zorggids 

Relevante artikelen

Alles van ziekenhuizen
    • Gehandicaptenzorg

    Ernstige problemen met doelgroepenvervoer Twente: ‘Aanbesteding moet echt anders’

    Gisteren om 10:58
    • Gehandicaptenzorg

    Officiële erkenning ‘Doelgroep Expertisecentrum NAH’ voor Ermelose locatie ’s Heeren Loo

    6 december 2024 om 11:46