Onderzoeker Amsterdam UMC pleit voor slaapvriendelijkere ziekenhuizen
Slecht slapen in het ziekenhuis is eerder regel dan uitzondering. Lawaai, fel licht en nachtelijke controles verstoren de nachtrust van patiënten, terwijl slaap cruciaal is voor herstel. Arts en onderzoeker Eva van den Ende van Amsterdam UMC stelt dat ziekenhuizen meer moeten doen om een slaapvriendelijke omgeving te creëren. Dit meldt het Amsterdam UMC.
Uit onderzoek uit 2017 blijkt dat patiënten in ziekenhuizen gemiddeld 1,5 uur korter slapen dan thuis. Ze worden tot drie keer per nacht gewekt voor controles. Lichten gaan plots aan, medische apparatuur piept en verpleegkundigen beginnen al om 5 uur met medicatierondes en controles. “Slecht slapen onder patiënten is een ingewikkeld probleem met allerlei oorzaken, zoals pijn en stress. Het kan moeilijk zijn om iemand goed te helpen slapen. Maar om iemand slecht te laten slapen is heel makkelijk”, zegt Van den Ende.
Slaapmaskers en oordoppen
In een vervolgstudie lukte het om patiënten 40 minuten langer te laten slapen. Hoe? Door controles en medicatie naar de ochtenddienst te verplaatsen en slaapmaskers en oordoppen uit te delen. Het is volgens Van den Ende vaak geen onwil op afdelingen, maar soms werkt verplegend personeel al jaren hetzelfde. Op sommige afdelingen in Amsterdam UMC zijn ook nog eens oncomfortabele matrassen vervangen en is een slaapprotocol ingevoerd. Een checklist ondersteunt bij de slaapevaluatie ’s ochtends.
Nationaal slaapconsortium in de maak
Om slaapvriendelijke ziekenhuizen de norm te maken, werkt Van den Ende aan een nationaal slaapconsortium. Daarin kunnen ziekenhuizen en verpleeghuizen ervaringen uitwisselen en verbeteringen doorvoeren. Ondertussen roept de onderzoeker ziekenhuizen op om een kritische blik te werpen op hun eigen zorgprocessen en gebouwen. Door hier en daar kleine aanpassingen te doen, kan de slaap van veel patiënten al verbeteren.