Ongezond voedsel met waarschuwingslabel kan prijs ervan verhogen
29 januari 2024 om 13:50
< 1 min lezen

Ongezond voedsel met waarschuwing kan prijsverhogend werken

Hoe gezond of ongezond een product is, is sinds dit jaar te zien aan de hand van de Nutri-Score. Uit onderzoek van Max Pachali blijkt nu dat producten een met een waarschuwingslabel als ‘te veel vet’ of ‘te veel suiker’ de prijs omhoog drijven. Als dit aan de voedselkeuzelogo zou worden toegevoegd, zou dit er hoogstwaarschijnlijk toe leiden dat consumenten met een kleine portemonnee minder snel naar ongezonde producten grijpen. Dit meldt Tilburg University. 

In veel landen zijn dergelijke waarschuwingslabels al ingevoerd of wordt de invoering ervan overwogen. Deze etiketten op ongezonde voeding spoort consumenten succesvol aan om deze producten niet aan de te schaffen. Maar ook de speelt de prijs hierin een rol. In Chili zijn supermarktproducten voorzien van waarschuwingen over te veel vet, suiker of zout en het gevolg is dat consumenten met een laag inkomen deze producten minder kopen.’

Minder zorgen onder hogere inkomens

“Als gevolg hiervan krijgen gelabelde producten te maken met een groter aandeel consumenten met een hoger inkomen dan voorheen. Omdat deze consumenten met een hoger inkomen zich minder zorgen maken over de prijzen, kunnen fabrikanten na de invoering van de waarschuwing de prijzen verhogen.” Conclusie is dus dat ongezond voedsel minder aantrekkelijk wordt als de prijs omhoog gaat.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky

Relevante artikelen

Alles van ziekenhuizen
    • Ziekenhuizen

    Agema overlegt vandaag nog met zorgsector over plotse bezuinigingen

    Gisteren om 17:01
    • Ziekenhuizen

    Zorgcontractering 2025 verder gevorderd dan vorig jaar

    Gisteren om 11:54