13 februari 2025 om 14:14
< 1 min lezen

Ouders trekken bij Oogvereniging aan de bel na bijziendheidsnieuws prinses Ariane

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky

Sinds koningin Máxima deze week onthulde dat prinses Ariane bijziend is door langdurig schermgebruik, ontvangt de Oogvereniging veel telefoontjes van bezorgde ouders. De organisatie ziet dit als een kans om het groeiende probleem van bijziendheid bij jongeren onder de aandacht te brengen. Dit meldt LINDA..

Het aantal kinderen met bijziendheid stijgt snel, vooral door het intensieve gebruik van smartphones en tablets. Uit een internationaal onderzoek blijkt dat 23 procent van de Nederlandse kinderen bijziend is. Wereldwijd ligt dat percentage zelfs op 36 procent, een verviervoudiging sinds 35 jaar geleden. In Nederland krijgen kinderen op jonge leeftijd een ogentest, maar daarna is er weinig controle.

Onomkeerbare schade

Veel ouders zien bijziendheid niet direct als een groot gezondheidsrisico, maar oogartsen waarschuwen voor de gevolgen. Ernstige bijziendheid kan leiden tot aandoeningen zoals een loslatend netvlies of staar. Schade aan de ogen is onomkeerbaar, benadrukt de Oogvereniging.

Schermgebruik als boosdoener

Vroeger kwam bijziendheid ook voor, vooral bij kinderen die veel lazen. Nu is schermgebruik de belangrijkste oorzaak. Tijdens de coronalockdowns zaten kinderen vaker binnen, wat de problemen mogelijk heeft verergerd.

Voorkomen met de 20-20-2-regel

Oogartsen adviseren de 20-20-2-regel: na 20 minuten dichtbij kijken, 20 seconden in de verte kijken en minstens twee uur per dag buiten spelen. Dit helpt om bijziendheid te voorkomen en verdere verslechtering van het zicht tegen te gaan. De Oogvereniging hoopt dat het nieuws rond Ariane ouders motiveert om het gesprek over schermgebruik met hun kinderen aan te gaan.

Relevante artikelen

Alles van ziekenhuizen
    • Ziekenhuizen

    ‘Prostaatpatiënten Zuyderland juist heel tevreden’

    14 maart 2025 om 14:58
    • Ziekenhuizen

    OLVG gecorrigeerd vanwege chirurgen die discrimineerden

    14 maart 2025 om 14:54

Aankomende evenementen

16 Mar
V&VN Congres Verzorgenden IG 2025
  • Utrecht
16 Mar
OpdeGroei25
  • Gelderland
19 Mar
ADHD in context
  • Utrecht