Overleving bij kinderkanker stijgt: ‘Maar we zijn er nog niet’
De overlevingskansen voor kinderen met kanker zijn de afgelopen decennia sterk verbeterd. Nieuwe cijfers van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) tonen aan dat 84 procent van de kinderen die tussen 2010 en 2018 kanker kregen, vijf jaar later nog in leven was. In de jaren 90 lag dit percentage op 74 procent. Dit meldt IKNL.
Bij leukemie zijn de grootste verbeteringen zichtbaar. Vijf jaar na diagnose is 88 procent van de kinderen nog in leve. In de jaren 90 was dit slechts 74 procent. Voor acute lymfatische leukemie (ALL) steeg de overleving van 81 naar 92 procent en voor acute myeloïde leukemie (AML) van 51 naar 77 procent. Betere diagnostiek en behandelingen spelen hierin een cruciale rol.
Ongelijke vooruitgang
Niet alle vormen van kinderkanker laten zulke verbeteringen zien. Hooggradige gliomen, een agressieve vorm van hersenkanker, hebben een dramatisch lage overleving. Slechts 7 procent van de kinderen leeft vijf jaar na diagnose nog. Ook neuroblastomen (67 procent) en medulloblastomen (69 procent) blijven zorgwekkend.
De hoogste vijfjaarsoverlevingskans is te zien bij hodgkinlymfoom (98 procent), retinoblastoom (96 procent) en laaggradig glioom (96 procent).
Samenwerking cruciaal
Hoewel de cijfers positief zijn, is er nog veel te winnen. Chief Scientifici Officer René Medema van het Prinses Máxima Centrum benadrukt dat samenwerking binnen Nederland en wereldwijd cruciaal blijft: “Het is zo belangrijk om de krachten zorgprofessionals en researchers te blijven bundelen binnen Nederland, binnen Europa en wereldwijd. Alleen samen kunnen we komen tot de doorbraken die nodig zijn om álle kinderen met kanker te genezen, met optimale kwaliteit van leven.”