Patholoog-anatoom: ‘Ziekenhuizen spelen dubieuze rol in vaststellen doodsoorzaak’
Volgens patholoog-anatoom Frank van de Goot wordt er bij het overlijden van mensen te vaak uitgegaan van een natuurlijke doodsoorzaak. Ziekenhuizen spelen daarin een dubieuze rol. Dat meldt de Volkskrant.
Door uit te gaan van een natuurlijke doodsoorzaak worden misdrijven over het hoofd gezien, beweert Van de Goot. “Per jaar gaan er 145 duizend mensen dood”, zegt hij. “Van hen worden er maar 285 forensisch onderzocht. Een doodsoorzaak is meestal niet van de buitenkant zichtbaar, dus wordt die erbij gefantaseerd. Kanker of griep, wordt er dan ingevuld.”
Met een collega onderzocht hij 500 mensen die zijn overleden in het ziekenhuis. Ze vergeleken de doodsoorzaak die in het ziekenhuis werd vastgesteld en de doodsoorzaak die uit een sectie naar voren kwam. Ze concludeerden dat 20 tot 25 procent van de doodsoorzaken niet klopt.
De rol die ziekenhuizen spelen, is volgens Van de Goot dubieus. Ziekenhuizen hebben namelijk baat bij dat het aantal verdachte oorzaken niet boven het landelijke gemiddelde uitkomt. “Anders wil geen zorgverzekeraar nog zaken met ze doen. Oftewel: hoe minder goed het ziekenhuis kijkt, hoe beter de cijfers”, aldus de patholoog-anatoom.
Door: Redactie Nationale Zorggids