
Patiënten Zuyderland opvallend vaak incontinent na prostaatverwijdering
Patiënten in het Zuyderland ziekenhuis in Heerlen kampen opvallend vaak met incontinentie na een prostaatverwijdering. Ruim de helft declareert een jaar later nog luiers bij een zorgverzekeraar. In de Ziekenhuisgroep Twente (ZGT) is dat slechts 5 procent. Dit meldt Skipr op basis van berichtgeving door FTM.
Een vertrouwelijke analyse van zorgverzekeraar VGZ bracht deze verschillen aan het licht. Op basis van declaraties van incontinentiemateriaal beoordeelt VGZ de prestaties van ziekenhuizen. Zuyderland scoorde het slechtst, terwijl ZGT juist als beste uit de bus kwam.
VGZ wil de resultaten niet publiekelijk maken. “Het is niet aan ons om namen te noemen in de media,” reageert een woordvoerder afwijzend op vragen van Follow the Money. Toch bevestigen vier bronnen de conclusies van de analyse.
Zuyderland niet eens met meetmethode
Zuyderland erkent de lage score, maar bekritiseert de meetmethode van VGZ. Volgens uroloog Max Bruins doet het ziekenhuis het net zo goed als grotere ziekenhuizen. Hierbij houdt hij zich vast aan eigen vragenlijsten, maar deze kan hij niet delen vanwege privacyregels. Bruins weet niet waarom de declaratiegegevens van de verzekeraar zo’n ander beeld naar voren brengen.
ZGT werkt met Duitse techniek
In Twente klinkt een heel ander verhaal. Daar komen de uitkomsten van de declaraties bijna één op één overeen met de eigen resultaten, zegt uroloog Herman Roelink. De reden? Een techniek die hij en collega Saskia Stomps overnamen uit Duitsland.
Ze leerden daar een methode waarbij de plasbuis tijdens de operatie beter wordt gespaard. Roelink en Stomps versimpelden de techniek en werken sinds 2017 aan de perfectionering ervan. Vanaf dag een van de nieuwe methode, heeft het ziekenhuis bijna geen incontinente patiënten meer na prostaatverwijdering. “Nou, dat hadden we voorheen nooit.”
Lees ook: Patiënten tasten in het duister: geen idee van complicaties na prostaatverwijdering