Petitie Diabetes Fonds levert 31.669 handtekeningen op
Uit handen van Hanneke Dessing, directeur van het Diabetes Fonds, kregen Kamerleden gisteren op het Haagse Binnenhof een petitie overhandigd waarin 31.669 Nederlanders politiek, industrie en supermarkten oproepen versneld maatregelen te nemen om de suikerinname terug te dringen. De petitie maakt duidelijk dat ook consumenten een stem willen hebben over de suikerconsumptie in Nederland. Dit meldt Diabetes Fonds.
Met de campagne Halve maatregelen die dit najaar is gestart, roept het Diabetes Fonds producenten, supermarkten en de politiek in Nederland op om versneld maatregelen te nemen. Gelijktijdig werd een online petitie gestart, die in korte tijd maar liefst 31.669 handtekeningen opleverde. “Een hoog aantal”, vindt Dessing. “Consumenten willen graag gezonder eten, maar die keus wordt ze bepaald niet makkelijk gemaakt. Ondertussen tikt de klok door en heeft 50 procent van de mensen in ons land overgewicht, met een verhoogde kans op het krijgen van ziektes zoals diabetes type 2. Dat neergaande spiraal moet echt doorbroken worden.”
Afgelopen week zat het Diabetes Fonds samen met vertegenwoordigers van industrie, retail en wetenschap om de tafel om de urgentie te bespreken en ervaringen uit te wisselen. Dessing: “Ik weet dat veel producenten oprechte intenties hebben om de suikerhoeveelheid in hun producten terug te dringen, maar het gaat te langzaam. Onze inzet is 30 procent vermindering van het suikergehalte in producten en een groter aanbod in gezonde alternatieven. Daarnaast moeten supermarkten meer schapruimte vrijmaken voor suikerarm en suikervrij. . En dat zien we terug in het groot aantal ondertekende petities, waarin blijkt dat consumenten ons in die ambitie steunen.”
Al langer wordt gestreden om de hoeveelheid suiker in dagelijkse producten te verminderen. Zo mogen er op producten voor kinderen al geen plaatjes van superhelden worden afgebeeld als het product veel suiker bevat. De Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) besloot vorig jaar december dat kinderhelden zoals Dora, K3 en Maya de Bij niet meer op verpakkingen mogen staan omdat dit ongezonde eetgewoonten stimuleert.
Door: Redactie Nationale Zorggids