6 februari 2017 om 14:43
< 1 min lezen

Radboudumc staakt medicijnstudies naar alzheimer-eiwit

Wetenschappers twijfelen steeds meer aan de functie van het eiwit amyloïde-bèta in relatie tot de ziekte van Alzheimer. Lange tijd zetten zij zich in om de productie van dit eiwit te remmen, omdat het alzheimer zou veroorzaken. Ook het Radboudumc heeft twijfels bij de functie van het eiwit en staakt daarom de medicijnstudies hiernaar. Dat meldt de Volkskrant. 

Marcel Olde Rikkert, hoogleraar geriatrie aan het Radboudumc, denkt dat  amyloïde-bèta niet de enige boosdoener kan zijn in het ontstaan van alzheimer. Omdat het patiënten niet wil misleiden heeft het ziekenhuis alle studies naar het eiwit definitief stopgezet. “Ik kan het simpelweg niet meer verkopen aan mijn patiënten”, zegt Olde Rikkert.

Het VUmc blijft studies naar het eiwit voortzetten, omdat het van mening is dat alzheimer niet per se een verouderingsziekte is. Dit heeft deels te maken met het feit dat het VUmc veel mensen van rond de 45 behandelt die alzheimer hebben. Volgens Olde Rikkert van het Radboudumc hebben deze mensen een familiaire vorm en zit daarachter ook een andere oorzaak.

Door: Redactie Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van ziekenhuizen
    • Ouderenzorg

    Nederlanders slikken meer pakketgeneesmiddelen

    Gisteren om 12:54
    • Ouderenzorg

    Minder mensen op wachtlijst voor langdurige zorg

    Gisteren om 10:49

Aankomende evenementen

16 Mar
V&VN Congres Verzorgenden IG 2025
  • Utrecht
16 Mar
OpdeGroei25
  • Gelderland
19 Mar
ADHD in context
  • Utrecht