RIVM: ‘Bevolkingsonderzoek darmkanker redt levens’
Maart staat wereldwijd in het teken van darmkanker. De focus ligt op preventie, vroege opsporing en betere behandeling. In Nederland speelt het bevolkingsonderzoek darmkanker hierin een cruciale rol. Vroege ontdekking kan het verschil maken tussen leven en dood, meldt het RIVM.
Dankzij het bevolkingsonderzoek daalde de sterfte aan darmkanker bij 55-plussers met 27 procent tussen 2013 en 2022. De test spoort darmkanker of een voorstadium ervan vroeg op, wat de kans op genezing vergroot. Hoogleraar gastro-intestinale oncologie Manon Spaander van het Erasmus MC ziet het effect in haar spreekkamer: “Dankzij het bevolkingsonderzoek kan ik gelukkig veel vaker goed nieuws brengen in de spreekkamer. De ontwikkelingen zijn in de afgelopen jaren snel gegaan en daardoor kunnen we kanker vaak voorkomen of genezen.”
Darmkanker treft niet alleen ouderen
Iedereen tussen de 55 en 75 jaar krijgt elke twee jaar een uitnodiging. Toch nemen niet alle mensen deel, vaak door misverstanden. Sommigen denken dat een grote hoeveelheid ontlasting nodig is, maar vier kleine prikjes met een staafje volstaan. Ook leeft het idee dat darmkanker alleen ouderen treft, terwijl de ziekte steeds vaker jongere mensen raakt.
Organisaties als het MDL Fonds, KWF en het RIVM werken samen om deelname te verhogen. Met betere voorlichting willen ze drempels wegnemen en meer mensen overtuigen van het belang van meedoen.
Overlevingskans
Jaarlijks krijgen 12.000 Nederlanders de diagnose darmkanker, en bijna 4.400 mensen overlijden eraan. In een laat stadium is de overlevingskans na vijf jaar slechts 11 procent. Wordt de ziekte vroeg opgespoord, dan overleeft meer dan 90 procent. Deelname aan het bevolkingsonderzoek kan dus letterlijk levens redden.