25 september 2015 om 10:22
< 1 min lezen

RIVM: ‘Ultrafijnstof Schiphol mogelijk schadelijk voor omwonenden’

De ultrafijnstof die op Schiphol wordt geproduceerd is mogelijk gevaarlijk voor omwonenden. De minuscule stofdeeltjes, die vooral door opstijgende vliegtuigen worden veroorzaakt, kunnen tot diep in de longen doordringen en daarom valt een schadelijk effect op de gezondheid niet uit te sluiten. Dat concludeert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in een nieuw rapport, meldt de Volkskrant. 

Schiphol werd vorig jaar door een onderzoek van TNO al aangemerkt als een aanzienlijke bron van ultrafijnstof. Milieuorganisaties zien daarom kansen om argumenten te geven tegen de groeiplannen van Schiphol. “We hebben lang gedacht dat het wegverkeer van en naar Schiphol schadelijker was voor de luchtkwaliteit dan de vliegtuigen zelf, maar dat is niet zo”, zegt Ivo Stumpe van Milieudefensie.

Het RIVM pleit voor verder onderzoek om definitief vast te stellen of de stof schadelijk is voor de gezondheid. Stumpe: “Als je kijkt naar de bron van ultrafijnstof en in dit geval het hogere aandeel zwaveldioxine, dan ligt de conclusie voor de hand dat jarenlange blootstelling nadelige effecten heeft op de gezondheid. Mensen die dicht op Schiphol wonen, zullen er althans niet gerust op zijn. Er is natuurlijk niets tegen nóg eens extra onderzoek, maar bij al die bombastische geluiden over die o zo noodzakelijke groei van Schiphol mag deze kanttekening ook wel eens worden gemaakt.”

Volgens het RIVM zijn de concentraties op Schiphol vergelijkbaar met concentraties op andere internationale luchthavens. Er zijn echter weinig internationale onderzoeksgegevens beschikbaar. Ook de GGD in Amsterdam pleit voor meer onderzoek. 

© Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van ziekenhuizen
    • Ziekenhuizen

    Umc’s: ‘Aangepaste onderwijsbegroting slecht nieuws voor wetenschap’

    Gisteren om 14:22
    • Ziekenhuizen

    Zeker vier chirurgen HagaZiekenhuis hebben zich ernstig misdragen

    Gisteren om 11:45