
SeizoensEetwijzer onthult hoeveel pesticiden op jouw seizoensgroente en -fruit zitten
Wie graag seizoensfruit eet en zo min mogelijk pesticiden willen binnenkrijgen, kan vanaf nu terecht bij de SeizoensEetwijzer Pesticiden van PAN Nederland. Deze nieuwe online tool laat per maand zien welke groente en fruit van het seizoen zijn én hoeveel soorten pesticiden erop zitten. De cijfers zijn gebaseerd op duizenden tests van de NVWA uit de afgelopen drie jaar. Dit meldt PAN-NL.
Zo staat in april bijvoorbeeld dat asperges uit Nederland schoon zijn, terwijl paksoi gemiddeld bijna twee soorten bestrijdingsmiddelen bevat. Nog erger zijn de Nederlandse aardbeien: gemiddeld bijna vier soorten gif per portie.
Biologische teelt
PAN-NL adviseert om voor niet-bespoten biologische producten te kiezen, waar mogelijk. In de biologische teelt gebruiken boeren geen chemische middelen. Zijn die niet beschikbaar? Kies dan voor seizoensproducten met zo min mogelijk gifresten, zoals in de Eetwijzer staat. Let op: weinig resten betekent niet automatisch dat er weinig bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt. Die kunnen ook zijn afgebroken of weggespoeld.
Aanvulling op PesticidenEetwijzer
De nieuwe gids is een aanvulling op de PesticidenEetwijzer die PAN eerder dit jaar lanceerde. Meer dan 100.000 mensen gebruikten die eerste gids om inzicht te krijgen in pesticiden op hun favoriete groente en fruit. De SeizoensEetwijzer richt zich nu specifiek op in Nederland geteelde producten. Alleen als er onvoldoende data beschikbaar was, gebruikte PAN ook cijfers van buitenlandse producten.
Groente uit Nederland is niet per definitie schoner dan groente en fruit uit andere landen. Tomaten en paprika’s scoren bijvoorbeeld wel beter dan hun buitenlandse variant. Maar Nederlandse aardbeien, wortels en ijsbergsla bevatten juist méér verschillende soorten gif dan dezelfde producten uit het buitenland.