19 februari 2015 om 09:14
< 1 min lezen

‘Slimme’ AED’s in bussen om passagiers met hartstilstand te redden

Koninklijke Philips en VDL Bus & Coach hebben een samenwerkingsovereenkomst ondertekend om VDL-bussen optioneel te voorzien van AED’s (Automated External Defibrillator). Het reanimatiesysteem en de noodservice aan boord moeten de overlevingskans van buspassagiers bij hartstilstand vergroten. VDL is de eerste busfrabrikant van Europa die een AED in de bus als optie aanbiedt. Dit melden Philips en VDL. 

De partijen willen op deze wijze busvervoer extra veilig maken voor de passagiers. Het gaat om bussen voor stads- en streekvervoer en voor internationaal reisverkeer waarmee dagelijks miljoenen mensen naar hun bestemming worden gebracht. Kiest een busondernemer voor de optie, dan krijgt zijn bus een speciale ‘connected’ AED kit aan boord. Deze geeft gebruikers bij het reanimeren live ondersteuning en coaching van hulpverleners vanuit een centrale locatie en maakt onderhoud en service op afstand mogelijk. Daarnaast kan realtime worden gezien of een AED in gebruik wordt genomen en kan men via GPS de precieze lokatie zien.

Wekelijks worden alleen in Nederland zo’n 300 mensen buiten het ziekenhuis getroffen door een hartstilstand. Als er binnen zes minuten na een hartstilstand gereanimeerd wordt, is de kans op overleving voor het slachtoffer veel groter (50 tot 70% versus 5 tot 10%). Het is daarom belangrijk om hulp dichtbij te hebben, ook indien mensen onderweg zijn.
 
© Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van ziekenhuizen
    • Ziekenhuizen

    Umc’s: ‘Aangepaste onderwijsbegroting slecht nieuws voor wetenschap’

    Gisteren om 14:22
    • Ziekenhuizen

    Zeker vier chirurgen HagaZiekenhuis hebben zich ernstig misdragen

    Gisteren om 11:45