12 februari 2018 om 13:08
< 1 min lezen

Stemronde Eerste Kamer over donorwet toch nog heel spannend

Morgen gaat de Eerste Kamer stemmen over een motie en initiatiefvoorstel van Pia Dijkstra . Dijkstra wil de wet zo wijzigen dat mensen standaard orgaandonor zijn, tenzij ze daar bezwaar tegen maken. Het grootste euvel was de rol van de nabestaanden na het overlijden van een donor. Vorige week leken de de Kamerleden gerustgesteld, maar een recente aanpassing in de motie maakt dat er toch weer getwijfeld wordt. Dat meldt Algemeen Dagblad.  

In de motie stond namelijk dat artsen geen organen mogen doneren als er geen nabestaanden bij zijn of als deze nabestaanden ernstig bezwaar hebben tegen de donatie. Nu die zin er niet meer in staat, is er opnieuw twijfel ontstaan over de nieuwe donorwet.

Eerste Kamerleden waren namelijk juist door die zin gerustgesteld over de rol van nabestaanden bij orgaandonatie. Nu die zin eruit is gehaald, is die geruststelling ook verdwenen. Morgen wordt waarschijnlijk gestemd over de wet, maar voordat het zover is moet er eerst nóg een debat plaatsvinden om de meest recente wijziging te bespreken.

Overigens is een nipte meerderheid van de Nederlanders (51 procent) voor het nieuwe donorsysteem, terwijl 43 procent het huidige systeem wil behouden. De grootste voorstanders zijn D66’ers en GroenLinks-stemmers. Ook kiezers van VVD, PvdA en Partij voor de Dieren zijn in meerderheid voor. Tegenstemmers zijn met name gekant tegen overheidsbemoeienis op het gebied van orgaandonatie.

Bijna de helft van de Nederlanders vindt verder dat nabestaanden het recht moeten houden om te twijfelen en pas na overlijden kunnen beslissen wat er met de organen gebeurt. Tegelijk vindt ruim driekwart van de Nederlanders dat de wil van de overledene doorslaggevend moet zijn en niet de wens van de nabestaanden.

Door: Redactie Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van ziekenhuizen
    • Ziekenhuizen

    Expositie over de dood in Radboudumc stuit op boze patiënten

    Gisteren om 14:11
    • Ziekenhuizen

    Nieuwe aanpak: chemotherapie direct in bot na verwijdering tumor

    Gisteren om 13:41