Suiker- en zoutinname Nederlanders nog steeds te hoog
Fabrikanten hebben slechts kleine stappen gezet om producten minder zout en suiker te laten bevatten, maar consumenten krijgen er nog steeds (te) veel van binnen. Ondanks de afspraken in het Akkoord Verbetering Productsamenstelling dat het ministerie van Volksgezondheid sinds 2014 heeft gemaakt met de voedselindustrie eten Nederlanders dus nog steeds te veel zout, verzadigd vet en calorieën (suiker en vet). Dit meldt het RIVM, dat concludeert dat meer had kunnen worden bereikt als voor meer producten ambitieuzere afspraken gemaakt waren.
Met de huidige afspraken krijgen mensen vooral minder zout binnen via boord, vlees, kaas en soep. Voor suiker is vooral vooruitgang geboekt bij frisdranken en iets minder bij melkproducten. Per dag kunnen volwassenen daardoor gemiddeld bijna 0,5 gram minder zout en 7,5 gram minder suiker (30 calorieën) binnenkrijgen. Dat komt neer op een snufje zout en twee suikerklontjes per dag minder. Het effect van de afspraken over verzadigd vet is niet doorgerekend. Daar zijn te weinig afspraken over gemaakt.
Conclusie sluit aan op Nationaal Preventieakkoord
Een deel van de verbeterpunten uit dit onderzoek wordt al meegenomen in een nieuwe aanpak voor productverbetering. Bijvoorbeeld door het opstellen van criteria voor vrijwel alle voedingsmiddelen die veel zout, suiker en/of verzadigd vet bevatten. Deze aanpak is onderdeel van het Nationaal Preventieakkoord. Later dit jaar publiceert het RIVM een onderzoek waaruit moet blijken hoe de samenstelling van producten door de afspraken in het Akkoord Verbetering Productsamenstelling in de praktijk is veranderd.
Naar een gezonder eetpatroon
Een gezondere productsamenstelling is één van de manieren om gezonder te eten. Daarnaast zijn ook gezonde keuzes maken en eten volgens de Schijf van Vijf belangrijk, aldus het RIVM. Het kiezen voor producten waar liefst zo min mogelijk suiker, zout en verzadigd vet in zit is een belangrijke eerste stap naar een gezonder eetpatroon. Kijken op etiketten helpt daarbij.
Door: Nationale Zorggids