‘Te veel kaneel in supplementvorm kan gevaarlijk zijn’
Kaneel zit vol smaak en lijkt gezond. Daarom slikken steeds meer mensen het als supplement. Toch is dat niet zonder risico. Onderzoekers waarschuwen voor de gevaren van kaneelsupplementen, vooral bij langdurig en hoog gebruik. Met name mensen met chronische ziektes moeten voorzichtig zijn met het gebruik van zulke supplementen. Dit meldt Libelle.
Cassiakaneel, ofwel Chinese kaneel, komt het meeste voor. Daarin zit veel coumarine; een bloedverdunnende stof die bij hoge inname ook leverschade kan veroorzaken. ‘Echte kaneel heet Ceylonkaneel en bevat minder coumarine. Dat product is dus veiliger voor gebruik.
Meer over de (on)veiligheid van coumarine, lees je hier: Feit of fictie: ‘Kaneel eten is gevaarlijk’
Risico
Vooral mensen met een chronische ziekte lopen risico. Wie bloedverdunners gebruikt of leverproblemen heeft, kan ernstige klachten krijgen door kaneelsupplementen. Ook mensen met chronische aandoeningen zoals diabetes, kanker, astma of hart- en vaatziekten moeten oppassen.
Medicijnwerking aangetast
De stof cinnamaldehyde in kaneel speelt een rol. Het lichaam zet dit snel om in cinnaminezuur, wat invloed heeft op receptoren die betrokken zijn bij de verwerking van medicijnen. Hierdoor kan de medicijnwerking worden aangetast. Medicijnen die via de lever gaan en daar worden verwerkt, kunnen een sterker of verminderd werken.
De onderzoekers adviseren om geen kaneelsupplementen te gebruiken zonder overleg met een arts. Gewone kaneel in eten is meestal geen probleem. Een snufje op je havermout of door de yoghurt kan gewoon. De waarschuwing geldt vooral voor mensen die dagelijks supplementen slikken.