Te zware Nederlanders vaker onder het mes voor maagverkleining
In Nederland worden steeds meer maagverkleiningen uitgevoerd. Naar verwachting zullen er in 2016 ruim 11.000 operaties worden uitgevoerd om een deel van de maag te verwijderen. Volgens de Nederlandse Obesitas Vereniging (NOV) is er steeds meer vraag naar een maagverkleining, een ingreep die mensen met obesitas kan helpen om af te vallen. Dit meldt Nu.nl.
Een maagverkleining is een heftige ingreep die veel begeleiding vereist. Toch staat dit veel mensen niet in de weg om deze operatie te ondergaan. Patiënten moeten eerst op eigen houtje meerdere pogingen hebben gedaan om af te vallen en zij worden bovendien beoordeeld door een psycholoog. Wanneer groen licht is gegeven, kan het proces van de operatie van start gaan.
Het aantal maagverkleiningen stijgt al jaren. “Het is een redelijk nieuwe tak in de gezondheidszorg die enorm in ontwikkeling is. Het aanbod is groter en het krijgt meer bekendheid. Iedereen kent wel iemand die een maagverkleining heeft ondergaan. Het gaat steeds meer spelen en daardoor wordt de interesse ook aangewakkerd”, aldus een woordvoerder van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) in Amsterdam. Het OLVG voert de operatie in het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis uit.
Hoewel de ingreep aan populariteit wint, moeten er wel kanttekeningen worden gezet bij een maagverkleining. Zo is het niet ongebruikelijk dat patiënten na twee jaar weer aankomen. “Het zou goed zijn om de begeleiding ook langer na de operatie te behouden”, zegt Nienke Cnossen van de NOV. Na de ingreep wordt bijvoorbeeld sportbegeleiding gegeven om de patiënt te ondersteunen bij het afvallen.
© Nationale Zorggids