15 mei 2018 om 09:08
< 1 min lezen

Treant doet eerste darmoperaties met Da Vinci robot

Bij Treant Zorggroep hebben de chirurgen voor het eerst de Da Vinci robot gebruikt bij darmoperaties die tot nu toe meestal met een ‘gewone’ kijkoperatie werden gedaan. Het ging hier om operaties aan het laatste deel van de dikke darm en het bovenste deel van de endeldarm. Dit meldt de gemeente Westerwolde.

Maagdarm-chirurgen Renske Schasfoort en Frank Kloppenberg hebben hun robotvaardigheden opgedaan in Gent en brengen dat nu in Emmen in de praktijk, onder begeleiding van een zogenaamde proctor: een opleider/chirurg uit een ander ziekenhuis. Zij worden daarbij geassisteerd door vier operatieassistenten die ook getraind zijn in het gebruik van de Da Vinci robot.

“Operaties die worden uitgevoerd met behulp van een robot zijn de toekomst”, aldus Renske Schasfoort. “Overigens volgen we ook bij deze operaties – net zoals bij al onze andere darmoperaties – al tien jaar het internationaal vastgestelde ERAS-programma. ERAS staat voor Enhanced Recovery After Surgery. Het is een werkwijze om patiënten na een operatie sneller te laten herstellen. De gemiddelde opnameduur na een darmoperatie op de drie ziekenhuislocaties van Treant is zes dagen, maar soms kunnen patiënten al op de tweede of derde dag na de operatie naar huis.”

Het voordeel van de Da Vinci robot is dat er instrumenten bij gebruikt worden die meer bewegingen mogelijk maken dan de gebruikelijke instrumenten bij kijkoperaties. Hierdoor is het bijvoorbeeld eenvoudiger om hechtingen in de buikholte te plaatsen. Verder is het zicht tijdens de operatie met een robot nog beter dan met ‘scopische’ operaties. Voor de chirurg heeft de robot als extra voordeel dat de operatie zittend plaatsvindt. Hierdoor is er minder overbelasting van nek, rug en schouders van de operateur.

Door: Redactie Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van ziekenhuizen
  • Eva Hermans longeneeslijk
    • Ziekenhuizen

    Eva Hermans (@longeneeslijk) bijna 4 jaar na longkankerdiagnose overleden

    Vandaag om 12:44
    • Ziekenhuizen

    Patiënten tasten in het duister: geen idee van complicaties na prostaatverwijdering

    Vandaag om 11:27