15 juni 2018 om 11:53
< 1 min lezen

Twijfels over initiatief dat patiënten voorbereidt op gesprek met oncoloog

Medical Navigator, een bedrijf van voormalig medewerkers van KWF Kankerbestrijding, helpt kankerpatiënten een arts inhuren die hen voorbereid op hun gesprek met de oncoloog. Patiënten betalen 335 euro voor anderhalf uur en voor elk uur dat er extra bij komt betalen ze 150 euro. Het initiatief stuit op weerstand van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) omdat het twijfelt de meerwaarde van Medical Navigators. Dat meldt het Algemeen Dagblad. 

De organisatie heeft zeker dertig huisartsen en medisch specialisten aan zich weten te verbinden. Zij zijn er niet voor een second opinion, maar denken enkel met de patiënt mee. De NFK vindt niet dat de artsen, of de zogenoemde navigators, de behandelend arts kunnen vervangen. Patiënten die rondlopen met vragen of angsten zouden hiervoor gratis in hun eigen ziekenhuis terecht moeten kunnen.

“Dat valt gewoon onder de basisverzekering. Straks krijgen we de situatie dat alleen de patient met een dikke portemonnee hulp van buitenaf kan inschakelen, terwijl zorg voor iedereen toegankelijk moet zijn”, zegt Marlijn Caspers van NFK. Een ander bezwaar is het bespreken van de behandeling. Een navigator kan hier slechts schijnzekerheid bieden, denkt de federatie. NFK weet wel dat mensen met kanker een vast aanspreekpunt willen in het ziekenhuis. Een gespecialiseerd verpleegkundige die hen kan voorzien van informatie over ondersteuning bij het omgaan met de ziekte, behandeling en de gevolgen daarvan.

KWF Kankerbestrijding voorziet Algemeen Dagblad niet van een uitgebreid antwoord, maar wil wel kwijt dat patiënten op kanker.nl ook vragen kunnen stellen aan deskundigen. Op de website is die ondersteuning gratis.

Medical Navigator zet BIG-geregistreerde artsen in die de kankerpatiënt onder meer vertellen welke behandelingen hij misschien moet ondergaan. Ze beantwoorden vragen over de behandelmethoden en zoeken uit waar deze worden aangeboden. Een navigator die een specialistische vraag voorgeschoteld krijgt, kan navraag doen bij oncologen van onder meer het Amsterdam UMC, UMC Utrecht en het Antoni van Leeuwenhoek. 

Door: Redactie Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van ziekenhuizen
    • Ziekenhuizen

    Umc’s: ‘Aangepaste onderwijsbegroting slecht nieuws voor wetenschap’

    Vandaag om 14:22
    • Ziekenhuizen

    Zeker vier chirurgen HagaZiekenhuis hebben zich ernstig misdragen

    Vandaag om 11:45