25 juni 2025 om 12:46
2 minuten lezen

Ultrabewerkt voedsel: hoe herken je dat?

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky

Hoewel de meeste Nederlanders het liefst ultrabewerkt voedsel zouden willen vermijden, weten ze vaak niet hoe. Ze vinden het vooral lastig om sterk bewerkt voedsel te spotten. Daarom vindt bijna 90 procent van de ondervraagden binnen het Radar Panel ook dat deze producten duidelijk herkenbaar moeten zijn. Dit meldt Radar.

Aan het onderzoek deden ruim 22.000 deelnemers mee. Voor een grote groep deelnemers is het onduidelijk wat ultrabewerkte voeding bedoeld wordt. Dat energydrink en knoflooksaus sterk bewerkt zijn, weten veel wel aan te wijzen. Maar chocoladerepen en krentenbollen zijn dit bijvoorbeeld ook en dat weet bijna de helft van de onderzochte Nederlanders niet.

Gepureerde tomaat en appelmoes dan?

Alle producten die Radar voorlegde aan de consumenten bleken sterk bewerkt, maar slechts 14 procent wist dat. Eten is tegenwoordig ook al snel bewerkt. Appels en tomaten in hun originele vorm zijn bijvoorbeeld onbewerkt, maar gepureerde tomaat, tomatentapenade of appelmoes zijn wel bewerkt. Het is dus ook niet gek dat mensen niet weten wanneer eten ultrabewerkt, zeker gezien de slimme marketingtrucs waardoor producten niet-bewerkt overkomen. Citroenzuur klinkt misschien onbewerkt, maar is hetzelfde als het E-nummer E330. En dat is dus wel een bewerking.

Ingrediëntenlijst interpreteren

Zelfs het lezen van de ingrediëntenlijst maakt niet altijd alles duidelijk. Advies van Frank Lindner van Foodwatch is om vooral te kijken naar de lengte van de lijst. “Hoe langer de ingrediëntenlijst, hoe waarschijnlijker dat het product bewerkt is.” Daarbij zijn ook E-nummers van belang. Als daar zo’n tien van opstaan, kun je ervan uitgaan dat er flinke aanpassingen aan het product zijn gedaan. Ook woorden als conserveermiddel, smaakversterker, verdikkingsmiddel, emulgator en zoetstof zijn indicaties.

Vleeswaren

In de meeste bewerkte producten zit veel suiker, zout of verzadigd vet, maar niet alle producten zijn slecht voor je. Zo is volkorenbrood volgens het Voedingscentrum flink bewerkt, maar vanwege de vezels wel heel gezond. Bijna alle vleeswaren voor op brood zijn daarentegen wél extreem bewerkt. Extra zout maakt de producten langer houdbaar en rood vlees is vaak helemaal niet goed. Behalve rosbief, maar dat kunnen veel mensen niet betalen.

Relevante artikelen

Alles van ziekenhuizen
    • Ziekenhuizen

    Anna Ziekenhuis opent gespecialiseerde afdeling voor ouderen met botbreuken

    Gisteren om 14:40
    • Ziekenhuizen

    Geheim rapport legt grootse plannen voor Amsterdamse ziekenhuiszorg bloot

    Gisteren om 13:31

Aankomende evenementen

09 Dec
Het Luchtmoment door Sociom
  • Noord-Brabant
10 Dec
Lotgenotencontact voor Mantelzorgers (donderdag) – West Maas en Waal door Sociom
  • Gelderland
11 Dec
Kerstmarkt bij OlmenEs
  • Friesland