UMC Utrecht gaat werkzaamheid bacteriofaag onderzoeken
Naar aanleiding van de uitgebreide uitzending van Dokters van Morgen over bacteriofagen, gaat het UMC Utrecht hier onderzoek naar doen. Het ziekenhuis wil weten hoe bacteriofagen (kortweg: fagen) werken en wat er mee gedaan kan worden. Hoofdonderzoeker Marc Bonten is terughoudend over het verschijnsel, omdat er volgens hem onvoldoende wetenschappelijk bewijs voor is. Daar gaat hij nu verandering in brengen. Dat meldt Zorg.nu.
In de uitzending van Dokters van Morgen enkele weken geleden, werd duidelijk dat fagentherapie in plaats van antibiotica niet geheel ongewoon is. In Georgië zijn fagen namelijk gewoon te koop bij de apotheek.
Een bacteriofaag is een klein virus dat bacteriën kan vernietigen. Een faag trekt zich in feite niets aan van de resistentie van een virus en zorgt ervoor dat deze explodeert. Fagen zijn overal te vinden en relatief simpel te kweken. Therapie met bacteriofagen zou dus de uitkomst kunnen zijn in de strijd tegen antibioticaresistentie. Nederland lijkt echter nog niet zo ver, omdat de farmaceutische industrie tot nu toe weerstand heeft geboden. Bovendien lijken artsen ‘bang’ voor het onbekend. Tijdens de opleiding geneeskunde wordt nauwelijks aandacht aan het onderwerp besteed.
“Het onderzoek stond tot nu toe niet hoog op de prioriteitenlijst. Maar als je ziet wat er nu in de maatschappij speelt, en welke vragen er leven, dan is het aan de academici om daar een goed antwoord op te geven. We zijn nu volop met de voorbereidingen bezig”, zegt Bonten. Als de Medisch Ethische Commissie akkoord gaan, kan het ziekenhuis begin 2018 met de eerste onderzoeken van start.
Door: Redactie Nationale Zorggids