Valentijnsdag: feiten en fabels over een gebroken hart
Liefdesverdriet kan veel pijn doen, maar kan het ook echt je hart aantasten? Het antwoord is ja. Het gebroken hart syndroom (takotsubo-cardiomyopathie) is een tijdelijke aandoening waarbij het hart verzwakt en minder goed pompt. De klachten lijken op een hartaanval, maar de oorzaak is anders. Cardioloog Marloes van der Wielen van Treant Zorggroep stelt op Valentijnsdag nog eens vier feiten en fabels aan de kaak. Dit meldt Treant.
Een gebroken hart komt alleen door liefdesverdriet – FABEL
Extreme stress, zoals liefdesverdriet, een operatie of een ernstige ziekte, kan dit syndroom veroorzaken. Stresshormonen zoals adrenaline verzwakken dan tijdelijk een deel van het hart.
Alleen vrouwen krijgen een gebroken hart – FABEL
Mannen en vrouwen kunnen dit syndroom krijgen, al komt het vaker bij vrouwen voor (85 procent van de gevallen). Ook de leeftijd speelt een risicofactor bij het krijgen van een ziek hart.
Pijn op de borst is een symptoom van een gebroken hart – FEIT
Klachten lijken op een hartaanval: pijn op de borst, zweten, misselijkheid en duizeligheid. De klachten ontstaan meestal binnen twee weken na een stressvolle gebeurtenis. Bij twijfel: ga direct naar de huisarts.
Een gebroken hart is dodelijk – FABEL
De meeste patiënten herstellen binnen weken tot maanden, mits er medicatie wordt opgestart. In ernstige gevallen kan tijdelijk hartfalen optreden, maar de kans op volledig herstel is groter dan bij een hartaanval.
Hart beschermen
Cardioloog Marloes van der Wielen roept op om goed voor je hart te zorgen: “Zorg voor rust, een gezonde leefstijl en voldoende beweging en deel je zorgen met anderen als je stress ervaart. Je hart zal je dankbaar zijn.” In Drenthe biedt Treant zorg via een hartpoli speciaal voor vrouwen en een interventiecentrum voor dotterbehandelingen.