4 maart 2025 om 11:33
2 minuten lezen

Veel jonge vrouwen met baarmoederhalskanker niet gevaccineerd tegen HPV

Door: Nationale Zorggids / Fleur Zomer

Uit de eerste Nederlandse studie naar HPV-vaccinatie bij vrouwen onder de dertig jaar met baarmoederhalskanker blijkt dat veel jonge vrouwen niet gevaccineerd zijn tegen het virus. De studie, uitgevoerd door gynaecologen van het Amsterdam UMC met gegevens van de Nederlandse Kankerregistratie (IKNL), toont aan dat slechts 15 procent van de onderzochte vrouwen het HPV-vaccin had ontvangen. Ter vergelijking, in de algemene bevolking is dat percentage minimaal 55 procent. Dit meldt NU.nl.

Lage vaccinatiegraad en zorgwekkende cijfers

Van de onderzochte groep vrouwen was maar liefst 85 procent niet gevaccineerd. Eerder onderzoek van het RIVM heeft aangetoond dat zorgen over de veiligheid, bijwerkingen en de effectiviteit van het vaccin bijdragen aan deze lage vaccinatiegraad. Ook speelt onwetendheid een rol, aangezien veel mensen de risico’s van baarmoederhalskanker niet goed begrijpen, of de bescherming die het vaccin biedt onderschatten. Verder wordt de vaccinatie soms als minder urgent ervaren, vooral in omgevingen waar vaccineren niet breed ondersteund wordt.

Gynaecoloog oncoloog maakt zich zorgen

Gynaecoloog-oncoloog Luc van Lonkhuijzen van het Amsterdam UMC uit zijn bezorgdheid over de lage vaccinatiegraad. Hij wijst erop dat hij de afgelopen jaren verschillende jonge vrouwen met baarmoederhalskanker heeft behandeld die niet gevaccineerd waren. Hij geeft aan dat het moeilijk te verwerken is dat hun ziekte mogelijk voorkomen had kunnen worden als ze wel het vaccin hadden gekregen.

Daarnaast blijkt dat 58 procent van de vrouwen in de studie een behandeling heeft ondergaan die hen onvruchtbaar maakte. Van Lonkhuijzen benadrukt dat het voorkomen van de ziekte door vaccinatie mogelijk zou hebben geleid tot minder ingrijpende behandelingen en betere kansen om de vruchtbaarheid te behouden.

HPV-vaccin biedt niet volledige bescherming

Het HPV-vaccin, dat in Nederland wordt toegediend, beschermt tegen de types HPV 16 en 18, maar er bestaan meer risicovarianten van het virus. Hoewel het vaccin de kans op baarmoederhalskanker verkleint, kunnen sommige gevaccineerde vrouwen alsnog ziek worden. Onderzoeker Maaike van der Aa wijst erop dat er meer onderzoek nodig is om te begrijpen waarom sommige gevaccineerde vrouwen toch kanker krijgen. Het is mogelijk dat ze besmet zijn met een ander type hoogrisico-HPV, of dat de bescherming tegen de typen HPV 16 en 18 niet voldoende blijkt.

Belang van bevolkingsonderzoek

Naast vaccinatie blijft deelname aan het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker belangrijk. Van Lonkhuijzen wijst erop dat de deelname aan dit onderzoek momenteel te laag is. Slechts de helft van de vrouwen boven de dertig jaar neemt deel aan het bevolkingsonderzoek. Hij legt uit dat vroege opsporing kan leiden tot minder ingrijpende behandelingen en grotere kansen om de vruchtbaarheid te behouden.

Relevante artikelen

Alles van ziekenhuizen
    • Ziekenhuizen

    Master Fysiotherapie onder druk, cruciaal voor toekomst van de zorg

    Vandaag om 15:27
    • Ziekenhuizen

    Levensreddende kankerbehandeling verdwijnt mogelijk door amendement

    Vandaag om 11:50

Aankomende evenementen

19 Mar
ADHD in context
  • Utrecht
23 Mar
Voorlichtingsavond: Bevallen in het ziekenhuis (webinar)
  • Noord-Brabant
25 Mar
Seksuele uitbuiting
  • Zuid-Holland