Verhoogd risico op vroegtijdig overlijden door eten van ultrabewerkte producten
Ultrabewerkte voeding als instant noodles, ontbijtgranen, chips en massaproductiebrood blijken het risico op vroegtijdig overlijden te vergroten. Dat het eten van ultrabewerkt voedsel negatieve gezondheidseffecten kan hebben was al bekend, maar dit nieuwe risico is nu door onderzoekers van de universiteit van São Paulo in Brazilië ontdekt. Dit meldt Metronieuws.
De kans op vroegtijdig overlijden neemt met bijna 3 procent toe met iedere 10 procent extra ultrabewerkt eten dat je binnenkrijgt. De wetenschappers stellen dat iemand vroegtijdig overlijdt als diegene tussen de 30 en 69 jaar oud is. In landen zoals de Verenigde Staten waar veel ultrabewerkt eten wordt gegeten, kan het aantal sterfgevallen met 14 procent dalen wanneer Amerikanen gezonder zouden eten. In onder meer Brazilië en Colombia is veel minder van dit soort eten beschikbaar, waardoor het aantal vroegtijdige overlijdens minder sterk afneemt.
Leefstijlziektes
Eerder is ultrabewerkt voedsel al in verband gebracht met onder meer obesitas, diabetes en hart- en vaatziekten. In deze producten zitten extra stoffen die het eten langer houdbaar maken of meer smaak geven. Dit heeft echter impact op de natuurlijke staat van een product én de voedingswaarden. Vaak zit er veel suiker, vet of zout in en bevat ultrabewerkte voeding maar weinig vezels.