12 april 2019 om 13:45
< 1 min lezen

Vleeswaren en soep te zout, cakes te vet

Ondanks beloftes van de voedingsmiddelenindustrie zit er nog altijd te veel zout, suiker en verzadigd vet in onze etenswaren. Zo is de hoeveel zout in ruim vier op de tien vleesconserven (producten als knakworsten, rookworsten en ragout) te hoog, meldt het RIVM op basis van onderzoek.

In vleeswaren, zoals gebraden gehakt, grillworst, leverkaas en boterhamworst, is het zoutgehalte in 15 procent van de producten te hoog. Bij producten als soepen, bouillons en sauzen houdt drie op de tien fabrikanten zich niet aan de afspraken hierover. Het gezondheidsinstituut stelt ook vast dat drie op de tien cakes, bereid met margarine, te vet zijn.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu onderzocht de samenstelling van ruim 50.000 voedingsmiddelen op basis van gegevens in een levensmiddelendatabank.

Met de voedingsindustrie zijn al jaren geleden afspraken om de hoeveelheden suiker, vet en zout in producten terug te dringen. Deze gelden echter slechts voor een klein deel van het totaalaantal etenswaren. Volgens het RIVM zouden er voor meer producten afspraken gemaakt moeten worden. Daarbij zouden de huidige overeenkomsten strenger moeten. Lang niet alle voedingsmiddelenleveranciers hebben de afspraken om eten gezonder te maken ondertekend.

Door: ANP

Relevante artikelen

Alles van ziekenhuizen
    • Ziekenhuizen

    Zorgverzekeraars en Erasmus MC strijden tegen medicijnverspilling met slimme kluis

    Vandaag om 11:20
    • Ziekenhuizen

    Complexe behandelingen bij kanker en vaatziekten geconcentreerd

    Vandaag om 09:24

Aankomende evenementen

25 Mar
Seksuele uitbuiting
  • Zuid-Holland
25 Mar
Dag van de Zorginkoop 2025
  • Utrecht
07 Apr
Zorg & ict
  • Utrecht