10 maart 2017 om 14:09
< 1 min lezen

Voorbereiding op operatie met virtual reality

Een goede voorbereiding helpt kinderen minder bang te zijn voor een operatie. Het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis start een project waarin virtual reality (VR) wordt gebruikt om de kinderen zo goed mogelijk voor te bereiden. Het onderzoek start op 15 maart. Dat meldt het Erasmus MC.

Jaarlijks ondergaan ongeveer 6.000 kinderen een operatie onder algehele narcose in het Sophia Kinderziekenhuis. Circa 70 procent van de kinderen is angstig voor de ingreep. Ook voor de ouders is dat stressvol. Angstige kinderen zijn vaker onrustig, huilen meer en werken minder goed mee na de operatie dan kinderen die minder bang zijn. Meer angst leidt ook tot meer pijn na de operatie en tot mogelijk meer pijnstillers dan nodig. Daarnaast herstellen angstige kinderen minder snel van de operatie dan niet-angstige kinderen.

Onderzoekers van het Erasmus MC willen virtual reality (VR) inzetten om kinderen gewend te laten raken aan ruimtes van het operatiecomplex en de anesthesieprocedure. In de VR-bril ziet het kind dan de ruimtes waar het komt. Ook leggen een virtuele verpleegkundige en een virtuele anesthesioloog uit wat er gaat gebeuren. De VR omgeving is realistisch, interactief en kindvriendelijk. Het kind kan zelf, op eigen tempo, de verschillende kamers bekijken en dingen ontdekken. Hiermee verwachten de onderzoekers dat kinderen meer ontspannen de operatie in gaan.

Op 15 maart vindt de kick off van dit project plaats in het Erasmus MC – Sophia Kinderziekenhuis. ’s Ochtends wordt op kleine schaal een demonstratie van de VR gegeven. Vanaf 15.00 uur zal de VR gedemonstreerd worden. Ook komt zanger Jamai Loman een paar liedjes zingen. Tevens is er een LEGO® bouwwedstrijd voor de kinderen met als thema VR.

Het VR-project is een nauwe samenwerking tussen verschillende afdelingen binnen het Sophia kinderziekenhuis: Kinder- en Jeugdpsychiatrie/-Psychologie, unit Psychosociale Zorg, Kinderanesthesiologie, Kaak- en aangezichtschirurgie, Tandheelkunde en Kinder Keel- Neus- en Oorheelkunde (KNO) en samenwerkingspartner stichting Kind en ZIekenhuis. De stichtingen Coolsingel en Zilveren Kruis financieren het project.

Door: Redactie Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van ziekenhuizen
    • Jeugdzorg

    Opnamestop voor jeugdhulpinstelling die Woodbrookers moet vervangen

    Gisteren om 12:49
    • Jeugdzorg

    Schurft op de kinderopvang; ouders vragen om ‘kansloze’ preventieve behandeling

    Gisteren om 11:49