14 november 2025 om 08:25
2 minuten lezen

Vruchtensuiker in frisdrank verhoogt kans op hoge bloeddruk, maar vruchtensuiker in fruit niet

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky

Dat vruchtensuiker in frisdrank gezondheidsproblemen kan opleveren, is al langer bekend. Maar uit nieuw onderzoek blijkt nu ook dat een glas frisdrank per dag al flinke gevolgen heeft voor iemands bloeddruk. Dat ene glaasje per dag verhoogt de kans op een hoge bloeddruk met bijna 30 procent. Eenzelfde hoeveelheid vruchtensuiker uit fruit heeft echter geen gevolgen voor iemands bloeddruk. Dit meldt Maastricht UMC+.

Leververvetting en diabetes type 2 zijn bekende gevolgen van vruchtensuiker in frisdrank. Een nieuwe studie van het Maastricht UMC+ toont nu ook aan dat het een negatieve impact heeft op de bloeddruk, terwijl dat niet geldt wanneer je fruit eet of fruitsap drinkt. Hoewel een hoge bloeddruk weinig klachten veroorzaakt in het dagelijks leven, kan het op de lange termijn wel gevaarlijk zijn en bijvoorbeeld leiden tot een beroerte of hartaanval.

Vruchtensuiker = niet vruchtensuiker

Hoofdonderzoeker Martijn Brouwers vindt de bevindingen opvallend, want “je zou denken: vruchtensuiker is vruchtensuiker”. Hij denkt dat er misschien wel een verband is tussen de hoge bloeddruk en algemeen ongezondere leefstijl onder mensen die frisdrank drinken. Daarom is in een tweede studie bekeken wat het effect is van vruchtensuiker in appel, gepureerde appel, appelsap of opgelost in frisdrank. Alle deelnemers kregen evenveel vruchtensuiker binnen, in welke vorm dan ook. En alleen diegenen die in frisdrank vorm de fruitsuikers binnenkregen, hadden te maken met een hogere bloeddruk.

Verpakking doet ertoe

“Dit onderzoek laat zien dat de ‘verpakking’ waarin vruchtensuiker zit ertoe doet. In fruit zitten ook veel vezels, antioxidanten en andere beschermende stoffen. Die zorgen ervoor dat de suiker langzamer wordt afgebroken in het lichaam, en gaan de schadelijke effecten van vruchtensuiker tegen.” De conclusie is dus dat het wel degelijk uitmaakt hoe je de vruchtensuiker binnenkrijgt, net als de hoeveelheid. Brouwer vindt dan ook dat het belangrijk is dat mensen weten hoe schadelijk frisdrank kan zijn en dat er een suikertaks op komt.

Relevante artikelen

Alles van ziekenhuizen
    • Ziekenhuizen

    Feit of fictie: ‘Cola helpt tegen hoofdpijn’

    Vandaag om 13:25
    • Ziekenhuizen

    Onderzoek stelt opvallende nieuwe risicofactoren vast voor ernstige astma bij kinderen

    Vandaag om 10:15

Aankomende evenementen

09 Dec
Het Luchtmoment door Sociom
  • Noord-Brabant
10 Dec
Lotgenotencontact voor Mantelzorgers (donderdag) – West Maas en Waal door Sociom
  • Gelderland
11 Dec
Kerstmarkt bij OlmenEs
  • Friesland