27 januari 2016 om 12:21
< 1 min lezen

VUmc ontwikkelt robotarm voor Duchenne-patiënten

Ontwikkelaars van de afdeling Fysica en Medische Technologie (FMT) van VUmc hebben, samen met de Universiteit Twente, TU Delft en het Radboudumc de ‘A-Gear’ ontwikkeld: een robotarm die mannen met de spierziekte Duchenne kan ondersteunen bij dagelijkse activiteiten. Het gaat om een prototype voor een onopvallend, lichaamsgebonden hulpmiddel dat onder de kleding gedragen kan worden. Dit meldt het VU medisch centrum. 

De onderzoekers, waaronder Peter Kooren van de afdeling  FMT van VUmc, werkten de afgelopen vier jaar aan twee armondersteuners: één die op eigen kracht aangestuurd wordt en één met een motor. Deze laatste gebruikt elektrische spiersignalen (EMG) voor een zo natuurlijk mogelijke beweging.

Om hun ontwerp te toetsen, vergeleken de onderzoekers de armfunctionaliteit van jongens met Duchenne  met en zonder A-Gear armondersteuning. “Tijdens het onderzoek hebben we een aantal deelnemers gehad die hun armen al drie tot vijf jaar niet zelfstandig konden bewegen, die er nu in slaagden om de proeftaken te voltooien. De bewegingsvrijheid en de functionaliteit van de arm namen toe wanneer proefpersonen het prototype gebruikten. Daarnaast kostte het maken van bewegingen minder energie”, aldus Joan Lobo-Prat, één van de onderzoekers.

De onderzoekers keken niet alleen naar een technische oplossing, maar verkregen middels de Duchenne Dynamische Arm Studie (DDAS) meer inzicht in de ontwikkeling van armfunctie van jongens en mannen met Duchenne spierdystrofie.

Hoewel de resultaten van het A-Gear project nieuwe inzichten hebben gegeven over hoe dergelijke hulpmiddelen er uit kunnen gaan zien, moet er op verschillende vlakken ook nog heel veel werk gedaan worden. Op dit moment wordt bekeken welke stappen er nodig zijn om van het prototype een product te maken dat daadwerkelijk gebruikt kan worden. 

© Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van ziekenhuizen
    • Ziekenhuizen

    Ziekenhuizen regio Utrecht delen vacatures op speciaal gezamenlijk platform

    Gisteren om 14:06
    • Ziekenhuizen

    Onderzoek naar alarmdruk NICU levert studenten verpleegkunde Digitale Zorg Prijs op

    Gisteren om 13:42