‘Wachttijden voor Groningse patiënten met ziekte van Crohn of Colitis Ulcerosa veel te lang’
Mensen met ontstekingsziektes in de darmen zouden niet langer dan zeven weken mogen wachten op een operatie, maar in Groningen is de wachttijd stukken langer. Daar moeten patiënten met de ziekte van Crohn of Colitis Ulcerosa zo’n 22 weken wachten op een ingreep. Het MDL-fonds noemt de wachttijden onverantwoord lang en ziet deze leiden tot een toename van de zorgkosten, ziekteverzuim en uitval in de samenleving. Dit meldt RTV Noord.
Uit onderzoek van het MDL-fonds samen met het UMCG en de Aletta Jacobs School of Public Health blijkt dat de lange wachttijden leiden tot flink hogere zorgkosten voor de samenleving. Het gaat om een bedrag van 12 miljoen euro extra per jaar.
Darmperforatie
Vanwege de overlap tussen de twee darmziektes, is er in dit onderzoek aandacht voor beide. Het gaat in deze twee gevallen namelijk om een ontstekingsziekte met ernstige opflakkeringen. In de meest ernstige gevallen ontstaan geperforeerde darmen of blokkades, die bij uitstel van behandeling kunnen leiden tot overlijden. Daarom noemt Mariël Croon de wachttijden ook onverantwoord lang. Wat ze verder opvallend vindt is het gebrek aan registratie van klachten, symptomen en ziekteduur voor het hanteren van de treeknorm van zeven weken voor een operatie.
“Veel patiënten krijgen op een gegeven moment te maken met een operatie. De ziekte gaat nooit meer over en ruim de helft van de patiënten met Crohn moet eens een operatie ondergaan.” Ongeveer 15 procent van de patiënten met Colitis Ulcerosa heeft een ingreep nodig.