Darmbacterie Klebsiella pneumoniae waart rond in Europa
15 februari 2024 om 10:18
< 1 min lezen

Zeer besmettelijke darmbacterie Klebsiella pneumoniae waart rond in Europa

De zeer besmettelijke darmbacterie Klebsiella pneumoniae waart rond in Europa, ook in Nederland. Volgens de Europese Gezondheidsdienst is de variant ST23 resistent tegen antibiotica én kan het ook gezonde mensen erg ziek maken. De klassieke klebsiella richt bijna geen schade aan bij mensen die in goede gezondheid verkeren. In tien landen verspreid door Europa zijn nu 143 gevallen vastgesteld. Dit meldt Skipr.

Een bacterie die resistent is, is lastig te behandelen. Blijven mensen onbehandeld, dan kan dat ernstige gevolgen en zelfs sterfte tot gevolg hebben. Dit zal vooral zo zijn bij mensen met een kwetsbare gezondheid, laat het ECDC weten. Een besmetting met de Klebsialla pneumoniae-variant ST23 kan ontstekingen aan de longen, wonden of in het bloed veroorzaken. Mensen kunnen er rillingen door oplopen, koorts en zwellingen krijgen.

Uitbraken in Nederlandse ziekenhuizen

Drie jaar geleden maakte de bacterie een ronde langs vier landen in Europa. In 2010 kampte het Maasstad Ziekenhuis met een uitbraak van de bacterie op de intensive care. Ruim honderd mensen liepen een besmetting op en drie patiënten kwamen erdoor te overlijden. Het Jeroen Bosch Ziekenhuis maakte in 2015 een uitbraak bekend en in 2012 en 2016 had het St. Jansdal in Harderwijk te maken met de hardnekkige bacterie. 

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky

Relevante artikelen

Alles van ziekenhuizen
    • Ziekenhuizen

    Nieuw onderzoek: intacte navelstreng redt levens bij vroeggeboorte

    Vandaag om 10:33
    • Ziekenhuizen

    Ziekenhuizen namen afgelopen jaar 14 kinderen op met ernstige klachten door vapen

    Vandaag om 10:15