Cardea Jeugdzorg

Cardea Jeugdzorg
Haagse Schouwweg 8E EN F
2332 KG Leiden

Postbus 11109
2301 EC Leiden
Telefoon:
071-5795050
Website:
http://www.cardea.nl/
E-mail:
info@cardea.nl

Wat is Cardea? Cardea Jeugdzorg is een jeugdzorgorganisatie in de regio Zuid-Holland Noord. Per jaar helpen ruim 400 professionals ongeveer 2000 kinderen en jongeren van 0 tot 23 jaar met ontwikkelings-, gedrags- en gezinsproblemen. De organisatie biedt ambulante hulp, daghulp, 24 uurshulp of combinaties hiervan. Bij de programma’s van Cardea wordt het gezin betrokken. Cardea werkt nauw samen met onder andere gemeentelijke instellingen, kinder- en jeugdpsychiatrie en (speciaal) onderwijs.

Met Cardea kun je verder. Voordat ouders besluiten om hulp in te roepen bij de opvoeding van hun kind of kinderen hebben zij vaak al een lange, moeilijke periode achter de rug. Een periode waarin zij van alles proberen om de problemen thuis en op school op te lossen. En als ze dan om hulp vragen, is die vaak heel hard nodig.

Cardea Jeugdzorg weet door haar jarenlange ervaring welke problemen opvoeden en opgroeien met zich mee kunnen brengen. De ontwikkeling van een kind kan soms anders verlopen dan die van leeftijdsgenoten. Problemen die hieruit voortvloeien hebben vaak invloed op de situatie in het gezin, maar kunnen ook hun weerslag hebben op school of op het werk. Maar ook andersom: problemen binnen een gezin kunnen hun weerslag hebben op het gedrag van een kind. Een team van specialisten met een brede deskundigheid helpt bij het oplossen van de problemen. Daarbij staan de vragen van cliënten en de situatie binnen het gezin centraal. Samen met het gezin bekijkt Cardea de mogelijkheden om de situatie te verbeteren en welke hulp hier het beste op aansluit. Zodat iedereen weer verder kan.

Visie en doelstelling Dichtbij huis Cardea biedt hulp zo dicht mogelijk bij huis, zodat kinderen en jongeren zoveel mogelijk in hun eigen omgeving blijven. Bij voorkeur gaan kinderen gewoon naar hun eigen school, met hun eigen vriendjes en naar hun eigen sportclubs. Na schooltijd komen de kinderen naar de Cardea campus. Als onderwijs op de eigen school niet mogelijk is, krijgen de kinderen dit op de campus. Hulp op de campus gaat altijd samen met hulp in het gezin door een gezinsbegeleider.

Op maat Hulp van Cardea sluit zoveel mogelijk aan bij de behoefte van het gezin en is gericht op zo min mogelijk ingrijpen en zoveel mogelijk effect. Hulp op maat betekent dat wij met u kijken naar de best passende hulpvormen en combinaties daarvan. Op die manier proberen we de hulp zo kort mogelijk te laten duren, zodat de normale gezinssituatie weer snel terugkomt. Tijdens de behandeling volgen we de ontwikkelingen van uw gezin. Hierdoor kunnen we snel reageren op veranderingen en het hulpaanbod daarop aanpassen.

Kwaliteit Cardea vindt dat kwaliteit aantoonbaar en meetbaar moet zijn. Vandaar dat we werken volgens de richtlijnen van de Stichting Harmonisatie Kwaliteitsbeoordeling Zorginstellingen (HKZ). Deze organisatie heeft officieel erkende kwaliteitsnormen voor de jeugdzorg ontwikkeld. Met het certificaat toon je aan dat je als organisatie aan de HKZ-normen voldoet, voortdurend werkt aan het verbeteren van de zorg- en dienstverlening en dus de kwaliteit gewaarborgd is. Als kroon op het werk heeft Cardea op 24 januari 2008 het bijbehorende certificaat behaald.

Het behalen van het certificaat sluit aan bij de kwaliteitsontwikkelingen die binnen Cardea al geruime tijd gaande zijn. Cardea hecht belang aan het verlenen van kwalitatief goede hulp. Cardea heeft een tiental wetenschappelijk bewezen effectieve programma’s en programma’s die als zeer veel belovend geregistreerd staan. Daarnaast ontwikkelt Cardea zelf ook programma’s en onderzoekt het effect ervan. In samenwerking met de Universiteit van Groningen en Leiden wordt bijvoorbeeld onderzoek gedaan naar de programma’s Gezin Centraal en (W)eet en beweeg.

Openheid Cardea vindt openheid en duidelijkheid de basis binnen de hulpverlening. Cliënten hebben volledig inzicht in hun eigen dossier en kunnen rekenen op geheimhouding van de hulpverleners. Cardea geeft alleen informatie aan anderen (artsen, school, Bureau Jeugdzorg, etc.) met uw toestemming.

NZG Locatie