Bureau Jeugdzorg Zeeland

Bureau Jeugdzorg Zeeland
Roozenburglaan 89
4337 JB Middelburg

Postbus 62
4330 AB Middelburg
Telefoon:
0118-677600
Fax:
0118 - 677699

Visie/missie Bureau Jeugdzorg Zeeland werkt vanuit de gedachte dat iedere jeugdige het recht heeft om op te groeien tot een gezonde en evenwichtige volwassene. Wij helpen kinderen en ouders daarom bij vragen en problemen rond opgroeien en opvoeden. We geven aandacht waar nodig, ondersteunen waar het kan, beschermen en houden toezicht waar dat moet.

Kerntaak Bureau Jeugdzorg Zeeland (BJZ) indiceert hulp en voert de regie over deze geïndiceerde hulp voor jeugdigen in de leeftijd van 0 tot 18 jaar. Daarnaast voert zij maatregelen uit die door de kinderrechter zijn uitgesproken zoals een ondertoezichtstelling of een voogdijmaatregel en begeleidt jeugdigen die een strafbaar feit hebben gepleegd. Het moment dat BJZ in beeld komt is afhankelijk van de vraag of er intensieve en langdurige hulp nodig is. Er is daarnaast een onderscheid in vrijwillige en gedwongen jeugdhulpverlening, zoals bijvoorbeeld jeugdreclassering.

Een belangrijk uitgangspunt voor BJZ is dat jeugdigen in een veilige omgeving voldoende ontwikkelkansen krijgen. Als dat niet zo blijkt te zijn, dan moet alles uit de kast worden gehaald om dit resultaat te bereiken. Daarbij is het erg belangrijk om naast bedreigingen ook kansen te benoemen in de situatie waarin de jeugdige zich bevindt.

BJZ doet er alles aan om jeugdigen in de thuissituatie te laten. Er wordt meer dan ooit gewerkt aan het bieden van veiligheid en ontwikkelkansen aan jeugdigen, binnen hun eigen netwerk. BJZ wil gebruik maken van de mogelijkheden die het eigen netwerk (zoals bijvoorbeeld familie, buren, school) biedt voor deze jeugdigen. Het blijkt dat juist deze manier van benaderen positief werkt, en ingrijpende maatregelen zoals uithuisplaatsing kan helpen voorkomen. De organisatiebrede werkwijze die hiervoor - stapsgewijs - wordt ingezet, is ‘Signs of Safety’.

NZG Locatie