NZG Zorgagenda nieuws

Normal_erasmus-mc-rotterdam-web

Kinder Comfort Teams organiseren symposium over kinderpalliatieve zorg


“Sterven doe je niet alleen. Kinderpalliatieve zorg in de keten” is de titel van het symposium in Leiden op 27 januari 2017. De Kinder Comfort Teams van Erasmus MC-Sophia en het Willem Alexander (LUMC) organiseren het symposium in samenwerking met het Netwerk Palliatieve Thuiszorg Rotterdam & omstreken, dat meldt het Erasmus MC.

Normal_congres_publiek__compfight_

Symposium over strafrecht bij seksueel misbruik tussen mensen met beperking


Op donderdag 17 maart aanstaande is het symposium ‘Strafrecht bij seksueel misbruik tussen mensen met beperking’. Het symposium richt zich op het informeren van bestuurders, managers en aandachtsfunctionarissen seksueel misbruik van zorgorganisaties. Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) geeft samen met het Openbaar Ministerie, de zedenpo...

Normal_ambulanceauto

Druk op spoedeisende hulp zorgwekkend: "Als niets verandert, gaat het een keer mis"


Het aantal afdelingen voor spoedeisende hulp (SEH) zal vermoedelijk de komende jaren verder afnemen. Tegelijkertijd is sprake van overmatige drukte op de resterende SEH’s. Ambulancepersoneel met patiënten moeten soms op de gang wachten tot er een bed vrij komt of worden doorgestuurd naar een ander ziekenhuis. De druk op de SEH’s neemt toe.

Logo_logo_thedecisioninstitute_logo-rgb-small

The Decision Institute geeft masterclass 'Value-Based Health Care: The Basics'


Heeft u al eens gehoord van Value-Based Health Care (VBHC)? Bent u op zoek naar handvatten om patiëntwaarde te verhogen en zorgkosten te reduceren? oek niet verder en maak op een praktische manier kennis met VBHC. 

Logo_2017__kalender

Wat verandert er per 1 januari 2017 in de zorg?


Vanaf 1 januari 2017 zijn verschillende wijzigingen doorgevoerd worden in de zorg. Wat zijn de belangrijkste veranderingen? De Nationale Zorggids zet alles voor u op een rij.

Normal_vuurwerk__sterretjes__jaarwisseling

De Nationale Zorggids wenst u een goede jaarwisseling!


Ook in het nieuwe jaar zal de Nationale Zorggids u op de hoogte houden van het laatste nieuws in de gezondheidszorg. Daarnaast blijven we u voorzien van relevante wetenswaardigheden, vacatures, achtergronden en video's. 

Logo_maandoverzicht

Lees hier het belangrijkste zorgnieuws van december


Benieuwd naar het belangrijkste nieuws van de afgelopen maand? Lees dan ons nieuwste maandoverzicht. De redactie heeft een selectie gemaakt van de belangrijkste nieuwsfeiten, waaronder deze maand de bezettingsnorm voor verpleeghuizen, het jeugdhulpbudget en het meerouderschap- en gezag. 

Normal_huid

25 november 2016: Dag van de Plastische Chirurgie met als thema ‘Huid’


Op vrijdag 25 november 2016 wordt de vijfde landelijke Dag van de Plastische Chirurgie gehouden. Plastisch chirurgen van ziekenhuizen en klinieken uit het hele land openen deze dag hun deuren om bezoekers kennis te laten maken met de vele facetten van het vak. Dat melden de NVPC en het Huidfonds.

Normal_opa_wachten_ouderen_bejaarden

Onrust in verpleeghuizen door zwarte lijst: 'Ik ben het zat om er telkens op te reageren'


Sinds de start van het extra toezicht in 2015 heerst er onrust in en rond verpleeghuizen die op de vingers zijn getikt door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). In juli 2016 publiceerde IGZ een lijst van 150 instellingen waar de inspectie het afgelopen jaar extra toezicht hield. Een derde daarvan kon de complexe zorg niet aan en moest zic...

Normal_leijten

Renske Leijten over het eigen risico: 'Het huidige beleid is erg dom'


Moet het eigen risico omhoog, omlaag of afgeschaft? Met de Tweede Kamerverkiezing in aantocht (15 maart 2017, red.) laait de discussie over het eigen risico weer op. Politieke partij SP is resoluut in haar plannen: schaf het eigen risico en de zorgverzekeraars af. Zorgverzekeraars Nederland (ZN) vindt dat te rigoureus, maar roept de politiek wel...

Normal_rss_entry-60246

Regenboogvlag wappert op Coming Out Dag


Op gemeente- en provinciehuizen en ministeries wappert dinsdag de regenboogvlag. Het is internationale Coming Out Dag, oftewel de kom-uit-de-kastdag. Het evenement moet het voor mensen die homo, lesbisch, biseksueel of transgender zijn gemakkelijker maken om voor hun geaardheid uit te komen.

Logo_thedecisioninstitute_logo-rgb-highres

Masterclass ‘De waarde van (laboratorium)diagnostiek & Medical decision making’.


Verbeterde diagnostiek leidt tot betere medische beslissingen. Maar welk diagnosticum is waardevol en welk diagnosticum is waardeloos? Benader de waarde van diagnostiek voor de patiënt over de gehele zorgcyclus tijdens de masterclass op 20 oktober.

Logo_muzieum_logo_rgb

Dag van de Witte Stok: startsein in muZIEum


Op 15 oktober is het Internationale Dag van de Witte Stok en wordt er door blinden en slechtzienden extra aandacht gevraagd voor verkeersveiligheid en de (on)toegankelijkheid van openbare ruimten en gebouwen. Tevens is dit het startsein voor de herfstvakantie in het muZIEum in Nijmegen, waar bezoekers zelf kunnen ervaren hoe het is om blind of s...

Logo_logo_maasstadziekenhuis

Reuma in Beweging: sportief evenement op 8 oktober


De reumatologen van het Maasstad Ziekenhuis organiseren op zaterdag 8 oktober 2016 voor de zevende keer het sportieve evenement Reuma in Beweging. Deze dag is bedoeld voor mensen met reuma, die gratis kennis willen maken met allerlei sportieve activiteiten.

Logo_week_van_de_pijn

Woensdag 28 september: eerste congresdag De Week van de Pijn


Op woensdag 28 september is de eerste congresdag van De Week van de Pijn. Maak op deze dag kennis met de nieuwste inzichten rondom de oorzaken en behandeling van chronische pijn. Onder andere huisartsen, anesthesisten, revalidatieartsen, fysiotherapeuten, pijnconsulenten en verpleegkundigen krijgen op het congres praktische handvatten voor het b...

Logo_thedecisioninstitute_logo-rgb-small

Masterclass ‘Fee for Outcome: Value-Based Purchasing I’


Maakt u al afspraken met de zorgverzekeraar over contractering op basis van kwaliteit? Of bent u een zorgverzekeraar die de arts en zijn of haar team wil stimuleren tot het verbeteren van uitkomsten?  

NZG Zorgagenda

NZG Interview

Druk op spoedeisende hulp zorgwekkend: "Als niets verandert, gaat het een keer mis"

Normal_ambulanceauto


Het aantal afdelingen voor spoedeisende hulp (SEH) zal vermoedelijk de komende jaren verder afnemen. Tegelijkertijd is sprake van overmatige drukte op de resterende SEH’s. ...

NZG Column

Eenduidige gebruik van term ‘mantelzorg’ nodig

Normal_anni_tuski__bewerkt__2

Vorige week oordeelde de Centrale Raad van Beroep dat een dochter via persoonsgebonden budget huishoudelijk hulp betaald mag verrichten. De gemeente waar ze woont eiste vorig jaar dat de dochter deze zorg onbetaald zou leveren. Nieuwsgierig als ik ben, heb ik de tekst van de uitspraak opgezocht. Daarin ontdekte ik iets opmerkelijks.

NZG Zorgvacatures

NZG Nieuwsoverzicht