NZG Zorgagenda nieuws

Normal_doekle

Doekle Terpstra: 'Te weinig huizen geschikt om ouderen langer thuis te laten wonen'


Het kabinet wil ouderen langer thuis laten wonen, maar te weinig huizen zijn geschikt en de urgentie op dit onderwerp ontbreekt. Dat zegt Doekle Terpstra, voorzitter van ondernemersorganisatie voor de installatiebranche UNETO-VNI en aanjager van het Techniekpact en Zorgpact. In een interview met de Nationale Zorggids spreekt hij zijn zorgen uit ...

Normal_mst_medisch_spectrum_twente

Medisch Spectrum Twente start Medische Publieksacademie Twente


Tijdens de Publieksacademie van het Medisch Spectrum Twente (MST) delen specialisten hun kennis over de werking van het menselijk lichaam, de signalen die kunnen wijzen op een probleem én behandeling, onderzoeken en innovatie. Tevens gaan zij tijdens de gratis bijeenkomsten in op zelfzorg: hoe houd je je eigen lichaam gezond? Dat meldt MST. 

Normal_ouders_scheiding_gescheiden

Kennisplatform KEES presenteert resultaten tijdens slotsymposium


Kennisplatform KEES (Kind En (Echt)Scheiding) houdt op donderdag 2 maart 2017 een slotsymposium. Tijdens dit symposium worden de resultaten gepresenteerd van de gemeentelijke pilot vechtscheidingen. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid. 

Logo_thedecisioninstitute_logo-rgb-small

The Decision Institute organiseert de masterclass ‘Uitkomsten: de volgende stap’


U heeft waarschijnlijk al van Value-Based Health Care gehoord. Wellicht bent u bezig met VBHC implementatie en heeft u zich bezig gehouden met het meten van uitkomsten. Hoe nu verder? 

Normal_voolezen

‘Te weinig aandacht voor kinderen met een taalontwikkelingsstoornis’


Met de Nationale Voorleesdagen van 25 januari tot en met 4 februari wordt voorlezen extra gestimuleerd, ook aan kinderen met een taalontwikkelingsstoornis. Voorlezen is ontzettend belangrijk en hoort bij de alledaagse bezigheden, vindt linguïst en logopediste Joukje Henstra van Kentalis, een landelijke organisatie die zich onder andere inzet voo...

Normal_maandoverzicht

Maandoverzicht van het belangrijkste zorgnieuws van januari


Het belangrijkste nieuws van de afgelopen maand hebben wij weer voor u verzameld! Lees het nu in ons nieuwste maandoverzicht. In januari gaf de overheid 100 miljoen euro extra voor verpleeghuizen, zijn de verloskamers in Amsterdamse ziekenhuizen overvol en waarschuwen artsen voor de toekomst van de spoedeisende hulp.

Normal_erasmus-mc-rotterdam-web

Kinder Comfort Teams organiseren symposium over kinderpalliatieve zorg


“Sterven doe je niet alleen. Kinderpalliatieve zorg in de keten” is de titel van het symposium in Leiden op 27 januari 2017. De Kinder Comfort Teams van Erasmus MC-Sophia en het Willem Alexander (LUMC) organiseren het symposium in samenwerking met het Netwerk Palliatieve Thuiszorg Rotterdam & omstreken, dat meldt het Erasmus MC.

Normal_congres_publiek__compfight_

Symposium over strafrecht bij seksueel misbruik tussen mensen met beperking


Op donderdag 17 maart aanstaande is het symposium ‘Strafrecht bij seksueel misbruik tussen mensen met beperking’. Het symposium richt zich op het informeren van bestuurders, managers en aandachtsfunctionarissen seksueel misbruik van zorgorganisaties. Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) geeft samen met het Openbaar Ministerie, de zedenpo...

Normal_ambulanceauto

Druk op spoedeisende hulp zorgwekkend: "Als niets verandert, gaat het een keer mis"


Het aantal afdelingen voor spoedeisende hulp (SEH) zal vermoedelijk de komende jaren verder afnemen. Tegelijkertijd is sprake van overmatige drukte op de resterende SEH’s. Ambulancepersoneel met patiënten moeten soms op de gang wachten tot er een bed vrij komt of worden doorgestuurd naar een ander ziekenhuis. De druk op de SEH’s neemt toe.

Logo_logo_thedecisioninstitute_logo-rgb-small

The Decision Institute geeft masterclass 'Value-Based Health Care: The Basics'


Heeft u al eens gehoord van Value-Based Health Care (VBHC)? Bent u op zoek naar handvatten om patiëntwaarde te verhogen en zorgkosten te reduceren? oek niet verder en maak op een praktische manier kennis met VBHC. 

Logo_2017__kalender

Wat verandert er per 1 januari 2017 in de zorg?


Vanaf 1 januari 2017 zijn verschillende wijzigingen doorgevoerd worden in de zorg. Wat zijn de belangrijkste veranderingen? De Nationale Zorggids zet alles voor u op een rij.

Normal_vuurwerk__sterretjes__jaarwisseling

De Nationale Zorggids wenst u een goede jaarwisseling!


Ook in het nieuwe jaar zal de Nationale Zorggids u op de hoogte houden van het laatste nieuws in de gezondheidszorg. Daarnaast blijven we u voorzien van relevante wetenswaardigheden, vacatures, achtergronden en video's. 

Logo_maandoverzicht

Lees hier het belangrijkste zorgnieuws van december


Benieuwd naar het belangrijkste nieuws van de afgelopen maand? Lees dan ons nieuwste maandoverzicht. De redactie heeft een selectie gemaakt van de belangrijkste nieuwsfeiten, waaronder deze maand de bezettingsnorm voor verpleeghuizen, het jeugdhulpbudget en het meerouderschap- en gezag. 

Normal_huid

25 november 2016: Dag van de Plastische Chirurgie met als thema ‘Huid’


Op vrijdag 25 november 2016 wordt de vijfde landelijke Dag van de Plastische Chirurgie gehouden. Plastisch chirurgen van ziekenhuizen en klinieken uit het hele land openen deze dag hun deuren om bezoekers kennis te laten maken met de vele facetten van het vak. Dat melden de NVPC en het Huidfonds.

Normal_opa_wachten_ouderen_bejaarden

Onrust in verpleeghuizen door zwarte lijst: 'Ik ben het zat om er telkens op te reageren'


Sinds de start van het extra toezicht in 2015 heerst er onrust in en rond verpleeghuizen die op de vingers zijn getikt door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). In juli 2016 publiceerde IGZ een lijst van 150 instellingen waar de inspectie het afgelopen jaar extra toezicht hield. Een derde daarvan kon de complexe zorg niet aan en moest zic...

Normal_leijten

Renske Leijten over het eigen risico: 'Het huidige beleid is erg dom'


Moet het eigen risico omhoog, omlaag of afgeschaft? Met de Tweede Kamerverkiezing in aantocht (15 maart 2017, red.) laait de discussie over het eigen risico weer op. Politieke partij SP is resoluut in haar plannen: schaf het eigen risico en de zorgverzekeraars af. Zorgverzekeraars Nederland (ZN) vindt dat te rigoureus, maar roept de politiek wel...

NZG Zorgagenda

NZG Interview

Doekle Terpstra: 'Te weinig huizen geschikt om ouderen langer thuis te laten wonen'

Normal_doekle


Het kabinet wil ouderen langer thuis laten wonen, maar te weinig huizen zijn geschikt en de urgentie op dit onderwerp ontbreekt. Dat zegt Doekle Terpstra, voorzitter van on...

NZG Blog

Kiezen om gekozen te worden

Normal_sjors_van_leeuwen

Zorgconsumenten en financiers hebben keuze te over. In veel sectoren zijn er zorgaanbieders en producten en diensten in overvloed, die allemaal ook nog eens sterk op elkaar lijken. Om de slag om de klant te winnen moeten organisaties scherper kiezen om gekozen te worden.

NZG Zorgvacatures

NZG Nieuwsoverzicht