Nationale Zorggids

NZG Cursus Omgaan met medische incidenten

Datum 20 juni 2019 - 21 juni 2019
Tijd 09:30 uur - 16:00 uur
Titel Cursus Omgaan met medische incidenten
Plaats Utrecht
Website https://bit.ly/2YxRwUc
Samenvatting

Tweedaagse cursus Omgaan met medische incidenten

Medische incidenten zijn aan de orde van de dag. De kans dat u er als individuele zorgprofessional mee te maken krijgt, is groot.

Uiteraard wordt er hard aan gewerkt om te voorkomen dat er dingen misgaan. Maar zorg verlenen blijft mensenwerk, fouten worden nu eenmaal gemaakt. Dan rijst de vraag: hoe gaan we met onze fouten om? Hoe worden artsen en patiënten behandeld en begeleid in een traject waar een medische calamiteit heeft plaatsgevonden? Is er een verschil in perceptie tussen fout gegaan en fout gedaan? Kunnen we open zijn over incidenten? Op veel plekken is het antwoord op de laatste vraag nog vaak: nee. Openheid na medische incidenten is nog niet vanzelfsprekend. Bij veel zorgprofessionals bestaat onzekerheid over wat en hoe te communiceren richting patiënt of nabestaanden. Dat wringt, want de wetgever, IGJ en de tuchtrechter verplichten zorgprofessionals wel om openheid te betrachten. 

Leer de juridische implicaties rond medische incidenten en krijg concrete handvatten voor optimale communicatie!

Tijdens de cursus leert u zowel de juridische achtergronden waar u rekening mee moet houden, als praktische tips en oefening voor gespreksvoering.

De docenten van deze cursus zijn Catherine Poorthuis (jurist Gezondheidsrecht en communicatietrainer) en Eva Deen (docent Gezondheidsrecht, tuchtrechter en rechter-plaatsvervanger).

Accreditatie is aangevraagd voor medisch specialisten (ABAN)!

Kijk voor het volledige scholingsaanbod op www.medilex.nl

NZG Blog

Plan van aandacht

Normal_lily_monori_van_dijken__2_

Ik heb dit verhaal samen met een 39-jarige patiënte en haar man geschreven. Ze heeft me uitgebreid verteld over haar medische achtergrond en haar ervaringen in het ziekenhuis, ook de minder positieve. Het gaat te ver om haar gehele medische geschiedenis hier te delen. Maar zonder afbreuk te doen aan haar geschiedenis en ervaringen, heb ik geprob...

NZG Interview

Ervaringsdeskundigen zeggen: 'Recht op powernap verdient plaats in cao'

Normal_stethoscoop_2


Artsen en verpleegkundigen op de afdeling Intensive Care van het Radboudumc in Nijmegen kunnen sinds half mei dit jaar hun batterij opladen in speciale ‘powernapkamers’. Me...