Nationale Zorggids

NZG De relatie tussen parodontitis en de algemene gezondheid

Datum 16 juni 2023
Tijd 08:30 uur - 18:00 uur
Titel De relatie tussen parodontitis en de algemene gezondheid
Regio Utrecht
Plaats Beatrix Theater Utrecht
Adres Jaarbeursplein 6A, 3521 AL Utrecht
Website https://www.dutchhealthhub.nl/event/tandheelkundig
Samenvatting

De wetenschappelijk interesse in de relatie tussen parodontitis en de algemene gezondheid is de afgelopen decennia sterk gegroeid en parodontitis is met steeds meer ziektes in relatie gelegd. De associaties tussen parodontitis en ziektes strekken inmiddels dan ook veel verder dan de klassieke en sinds lange tijd bestaande relaties. 

Er is ook steeds meer interesse in de relatie tussen parodontitis en een gezonde levensstijl, die niet alleen van invloed kan zijn op het parodontium maar ook op de algemene gezondheid. De relatie tussen parodontitis en de algemene gezondheid is dan ook tweeledig.

Weerbarstige verhalen

Tijdens dit congres worden bloedstollende en weerbarstige verhalen verteld over de algemene gezondheid en levensstijl factoren. We belichten hoe deze in relatie met parodontitis te leggen zijn. Daarnaast lichten we toe welke biologische mechanismen hieraan ten grondslag liggen. Want de centrale vraag van het congres is natuurlijk hoe we deze relaties tegen het licht moeten houden.

Is de associatie tussen parodontitis en bijvoorbeeld hart- en vaatziekten een kwestie van oorzaak en gevolg of juist een kwestie van gemeenschappelijke delers? En ook hoe heeft een gezonde voeding invloed op de parodontale conditie oftewel de mate van parodontale ontsteking? Of hoe leidt roken tot een verder gevorderd stadium van parodontitis?

Op deze klinisch relevante vragen trachten we tijdens dit congres een antwoord te vinden. Zodat duidelijk wordt hoe de opgedane kennis op de juiste wijze in te zetten is in het gesprek met onze patiënten die parodontale problemen hebben.

Positief afsluiten

Zo hopen we een negatief verhaal over ziektes en slechte levensstijl factoren aan het einde van het congres positief te kunnen afsluiten met een betekenisvol verhaal over veerkracht, regie en aanpassingsvermogen en een happy end!

Het congres vindt plaats op 16 juni in het Beatrix Theater, Utrecht en is partner van Dutch Health Week. 

 

 

 

NZG Logo

Normal_paro_medisch