Logo_medisch_centrum_alkmaar_mca_logo

Dinsdag 13 mei is uitgeroepen als de Europese Dag van de Beroerte. De afdeling neurologie van het Medisch Centrum Alkmaar (MCA) organiseert daarom op die dag een voorlichtingsbijeenkomst over het 'Voorkomen en herkennen van een beroerte'. Dat meldt het MCA in een persbericht.

Een beroerte ofwel CVA (Cerebro Vasculair Accident) is met ongeveer 10.000 doden per jaar één van de meest levensbedreigende aandoeningen. Daarnaast is het de grootste oorzaak van invaliditeit in Nederland. Daarom verdient het voorkomen en herkennen van een CVA meer aandacht. Mensen van alle leeftijden kunnen worden getroffen door een beroerte. Patiënten krijgen veelal te maken met zichtbare én onzichtbare gevolgen, waardoor hun leven en dat van hun naasten drastisch kan veranderen.

De voorlichtingsbijeenkomst zal worden gestart door neuroloog Patricia Halkes, die vertelt wat een CVA is en hoe het ontstaat. Daarna zal CVA-verpleegkundige Marjo Zijlstra spreken over de risicofactoren en wat men zelf kan doen om de kans op een (nieuw) CVA zoveel mogelijk te verkleinen. Als laatste spreker zal ergotherapeut Rianne Koomen van de revalidatieafdeling van het MCA het woord nemen over de onzichtbare gevolgen van een CVA. Zij zal ook praktische tips geven om hier in het dagelijks leven mee om te gaan. Tot slot is er gelegenheid om vragen te stellen.

De bijeenkomst vindt plaats van 10.00 tot 12.15 uur in de Pieter van Foreestzaal van het MCA in Alkmaar. Vooraf aanmelden is noodzakelijk. Dit kan via de balie van patiëntenvoorlichting, telefoonnummer (072) 548 3500.

© Nationale Zorggids