Braille

Koninklijke Visio, expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen, organiseert op donderdag 22 mei 2014 een informatiebijeenkomst over Anders Lezen voor mensen die problemen ervaren bij het lezen van een tijdschrift, krant of boeken als gevolg van een visuele beperking. Visio ondersteunt bij het (opnieuw) leren benutten van de persoonlijke mogelijkheden en het aanleren van vaardigheden.

Het leven met een visuele beperking en het participeren in de samenleving vraagt om aanpassingsvermogen en creativiteit. Er is sprake van een visuele beperking als iemand niet of slechts gedeeltelijk kan zien. Stoornissen van het gezichtsvermogen zijn meestal het gevolg van een oogaandoening of oogziekte. Maar er kan ook sprake zijn van een storing bij de beeldverwerking in de hersenen.
 
Week van het Luisterboek
Het niet meer kunnen lezen van een tijdschrift, krant of een boek is bij Koninklijke Visio de meest voorkomende hulpvraag. Steeds meer mensen ontdekken het luisterboek en ervaren dit als ontspannend tijdverdrijf. Voor slechtziende en blinde mensen zijn er gesproken boeken van Stichting Aangepast Lezen. In de Week van het Luisterboek (19 t/m 25 mei 2014) organiseert Visio in samenwerking met Stichting Aangepast Lezen een informatieochtend over verschillende vormen van lezen en leeshulpmiddelen.
 
De ochtend start met informatie over het onderzoek en advies voor een leeshulpmiddel, gevolgd door een presentatie van Stichting Aangepast Lezen over onder meer het verschil tussen luister- en gesproken boeken. Daarna  zullen twee ergotherapeuten van Visio vertellen over leesmogelijkheden op de iPad en verschillende trainingen die Visio biedt op het gebied van lezen. Na afloop is er gelegenheid om verschillende leeshulpmiddelen te bekijken.
 
De bijeenkomst vindt plaats op donderdag 22 mei van 8.45 tot 12.00 uur bij Visio Revalidatie & Advies, Rijksstraatweg 61 in Haren. 
 
© Nationale Zorggids