Normal_racefietsen_berg_tour_de_france

Vandaag gaat de Tour du ALS van start op de Mont Ventoux in Frankrijk. De sponsoractie is bedoeld om geld op te halen voor de strijd tegen de ziekte ALS. Ruim 660 deelnemers gaan de uitdaging aan om de Franse berg al fietsend te bedwingen en ALS 'de wereld uit te trappen'. Het is de derde keer dat dit evenement wordt georganiseerd door de Stichting Tour du ALS.

Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS) is een ernstige en invaliderende aandoening van het zenuwstelsel. Nederland telt op dit moment rond de 1500 patiënten: elk jaar overlijden er 500 en komen er 500 bij. Hoewel er wereldwijd onderzoek wordt gedaan naar de ziekte is de oorzaak tot op heden onbekend. Met een gemiddelde levensverwachting van drie tot vijf jaar na diagnose is er voor deze patiënten met ALS weinig hoop.

Het relatief kleine aantal patiënten maakt dat onderzoeksbudgetten van de farmaceutische industrie en de overheid laag zijn. Het meeste wetenschappelijk onderzoek wordt gefinancierd door giften aan Stichting ALS Nederland. Meer informatie over de Tour du ALS staat hier.

© Nationale Zorggids