Logo_wpd-ihopepso-orange-rgb

Onder het motto ‘Psoriasis is niet besmettelijk!’ worden vandaag tijdens Wereld Psoriasis Dag diverse initiatieven gelanceerd om de huidziekte psoriasis op de kaart te zetten en patiënten een hart onder de riem te steken. Vandaag zetten patiënten en dermatologen zich in voor meer erkenning, aandacht en acceptatie van psoriasis. Dit meldt de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (NVDV).

Psoriasis is een ingrijpende huidziekte: pijn, jeuk, een schilferige, rode huid, ontstekingen en schaamte zijn het lot van veel patiënten. Uit onderzoek is gebleken dat bijna een derde van de ondervraagden mensen met een psoriasispatiënt geen hand wil geven.

Uit een representatieve steekproef onder ruim duizend mensen is gebleken dat 62 procent van de mensen niet goed weet wat psoriasis is, en bij bijna 20 procent allerlei misvattingen leven. Psoriasis zou besmettelijk zijn (zo denkt 16 procent) of heeft te maken met een slechte persoonlijke hygiëne (7 procent). Een nog ernstiger beeld doemt op uit de vragen naar de omgang met mensen met psoriasis. Zeven procent wil geen relatie of vriendschap met een patiënt, 18 procent wil niet samen lunchen of dineren. Verder weigert 30 procent een wangzoen bij een begroeting of het geven van een hand (28 procent). Daarnaast wil 44 procent van de ondervraagden geen seksuele relatie beginnen met een psoriasispatiënt. Dit gedrag komt vermoedelijk voort vanuit het foutieve denkbeeld dat psoriasis besmettelijk is.

Psoriasis is niet besmettelijk, de aandoening wordt veroorzaakt door een stoornis in de huidgroei. Bijna 3 procent van de wereldbevolking kampt met deze huidziekte. Alleen al in Nederland gaat het om meer dan 350.000 mensen. Er worden vandaag onder meer filmpjes via social media verspreid over de impact van psoriasis op de kwaliteit van leven van patiënten. Hiermee hopen de initiatiefnemers op meer erkenning en het doorbreken van de onnodige schaamte die veel patiënten voelen voor hun huidziekte. 

© Nationale Zorggids