Logo_image001

Koninklijke Visio, expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen, opent in Amsterdam op zaterdag 19 maart, Open Dag voor Zorg & Welzijn, haar deuren voor belangstellenden. Blind of slechtziend, vanuit werk of algemene belangstelling maak vrijblijvend kennis met de wereld van slechtziende en blinde mensen. Dit meldt Koninklijke Visio. 

“Hoe smeer je je een broodje als je niets ziet? Hoe weet ik of het vlees gaar is en welke kruiden ik uit de kast pak? Hoe vind ik de weg naar de winkel? Wat zijn de mogelijkheden om mee te blijven doen in de klas, op het werk, bij de dingen die ik leuk vind? Hoe herken je een visuele beperking bij iemand met een verstandelijke beperking?” Dit zijn allemaal vragen die Visio regelmatig hoort.

De komst van nieuwe technieken biedt veel nieuwe mogelijkheden voor slechtziende en blinde mensen. Muziekschrift lezen op de iPad. Eropuit gaan zonder zicht met behulp van een smartphone. Voelbare kunst gemaakt met de 3D printer. En hoe gebruikt iemand die slechtziend is, fotografie als communicatiemiddel? Al deze noviteiten laten wij zien op de open dag van 19 maart in Amsterdam.  En dit is slechts een greep uit ons programma.

Visio ondersteunt onder meer bij het opnieuw aanleren van vaardigheden. Dat kan gaan over: koken, e-mailen, op pad gaan, de krant lezen op de iPad of werken met een visuele beperking. Het expertisecentrum brengt in kaart wat en hoeveel iemand nog ziet en adviseert onder welke omstandigheden het zicht optimaal is. Denk hierbij aan aangepaste verlichting, inrichting en eventuele hulpmiddelen in woon– en werkomgeving. Ook ondersteunt Visio slechtziende en blinde kinderen door middel van spel en materialen, en het aanleren van vaardigheden in hun ontwikkeling.

©Nationale Zorggids