Logo_logo_ijssel_land_ziekenhuis__stagaire-pc_s_conflicted_copy_2014-02-17_

Op dinsdag 10 mei 2016 is het de Europese Dag van de Beroerte. Verschillende zorginstellingen in meerdere landen brengen op die dag de risico’s en de gevolgen van een beroerte onder de aandacht. Het IJsselland Ziekenhuis neemt deel aan deze dag en verzorgt van 10.00 - 15.00 uur verschillende activiteiten in de hal van het ziekenhuis. Om 11.00 uur verzorgt neuroloog mw. dr. A.D. Wijnhoud een lezing. 

Jaarlijks worden meer dan 40.000 Nederlanders getroffen door een beroerte, ook CVA  genoemd. Dit kan zowel een hersenbloeding, herseninfarct als een TIA (voorbijgaande beroerte) zijn. Het is één van de meest levensbedreigende aandoeningen en de grootste oorzaak van invaliditeit in Nederland. Gelukkig kan er veel gedaan worden om het risico op een beroerte te verkleinen. Het thema is dan ook: ‘Voorkom en herken een beroerte’.

Het IJsselland organiseert voor het zesde achtereenvolgende jaar een informatiemarkt. Hier is informatie te vinden over wat een beroerte precies is, maar ook wat iemand zelf kan doen om het risico op een beroerte zo klein mogelijk te maken. De CVA verpleegkundigen zijn aanwezig om alle vragen te beantwoorden en het is mogelijk om de bloeddruk, cholesterol, bloedsuiker en BMI te laten meten. Daarnaast is er voorlichting over gezonde voeding en een gezonde leefstijl; er zijn gezonde hapjes en drankjes en er is een diëtiste aanwezig met een presentatie van het verborgen vet en zout in eten. De medewerkers van de stoppen met roken poli sluiten aan voor informatie over de begeleiding daarbij.

Om 11.00 uur is er een lezing van een van de IJsselland neurologen, mw. dr. A.D. Wijnhoud, in de IJssellandzaal. Zij gaat in op wat een beroerte precies is, en welke zorg en behandelingen mogelijk zijn om de gevolgen van een beroerte zo goed mogelijk te behandelen. 

©Nationale Zorggids