Normal_rolstoel_mantelzorg_wandelen_handicap_beperking

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag. Het opvallendste nieuws deze week ging onder meer over het kinderpardon, het vergoeden van ivf voor lesbische vrouwen en 1,7 miljoen euro aan pgb’s waarvan niet duidelijk is of deze uitgaven kloppen. Dit en meer in ons nieuwsoverzicht van week 4:

Maandag: lichttherapie bij winterdepressie kan gebruik antidepressiva verminderen

Afgelopen was het de derde maandag van januari oftewel Blue Monday, volgens sommigen de meest depressieve dag van het jaar. Voor de Nationale Zorggids een mooi moment om eens te duiken in het fenomeen winterdepressie en wat daar tegen te doen is. We spraken onder meer met psychiater Lisette Rops die stelt dat een winterdepressie uitstekend te behandelen is met lichttherapie. Met ggz-instelling GGzE wil zij er met een licht- en leefstijlcafé voor zorgen dat deze therapievorm op een laagdrempelige manier en zonder wachtlijsten toegankelijk wordt voor mensen die lijden aan depressieve klachten in de winter.

Dinsdag: geen uitzetstop zolang onderzoek kinderpardon nog loopt

Minister Harbers van Asiel is niet van plan het uitzetten van afgewezen asielzoekers tijdelijk stop te zetten. CDA en ChristenUnie drongen aan op een stop nu ook CDA voor een soepeler kinderpardon pleit. De werking van het kinderpardon worden nu onderzocht. Harbers wil de bevindingen van dit onderzoek eerst afwachten voor hij besluit het bestaande beleid te veranderen.

Woensdag: zo’n 1,7 miljoen euro aan pgb’s onjuist of onrechtmatig

Hoewel de zorgkantoren voor de Zorgautoriteit hun best doen om fraude met pgb’s tegen te gaan, is er toch een deel van de uitgaven dat mogelijk niet klopt. Van 1,7 miljard euro is niet duidelijk of dit bedrag onjuist of onrechtmatig is uitgekeerd. De landelijke problematiek zou bovendien bijdragen aan de onzekerheid rondom pgb’s, met name bij uitkeringsinstantie SVB.

Donderdag: driekwart mantelzorgers ervaart hoge werkdruk

Van de mantelzorgers in Nederland ervaart 71 procent een hoge werkdruk door de combinatie van werk en mantelzorg. 73 procent van hen heeft het gevoel dat de combinatie werk en mantelzorg niet goed is geregeld. "Zeer zorgwekkende percentages. Nederland telt ruim 4 miljoen mantelzorgers. Deze groep heeft steun nodig vanuit de werkomgeving, anders ligt een burn-out voor veel werknemers op de loer'', zegt CNV-voorzitter Arend van Wijngaarden. "

Vrijdag: gesteggel over wel of niet vergoeden van ivf bij lesbische vrouwen

Als het aan Zorginstituut Nederland ligt, krijgen alleenstaande vrouwen en lesbische koppels hun ivf-behandeling niet vergoed. Dit tot groot ongenoegen van gynaecologen, die juist pleiten voor het vergoeden van vruchtbaarheidsbehandelingen voor deze doelgroep. Het Zorginstituut stelt dat er sprake moet zijn van medische noodzaak om de dure behandeling te vergoeden vanuit de basisverzekering.

Door: Redactie Nationale Zorggids